Advent v Krakově stál za to

10.12.2015 19:33

Nasát předvánoční atmosféru jsme se letos v sobotu před svatým Mikulášem (5. prosince) vypravili do Krakova, sídelního města polských králů. Kdo tady už byl, jistě dobře věděl, proč se vrací a mohl si genius loci tohoto pozoruhodného místa vychutnat znovu. Kdo přijel poprvé, musel být nadšen a do Krakova se na první pohled zamilovat. Je to majestátní město, na každém kroku na vás dýchne kus zajímavé historie, ať už jde o hrad Wawel, katedrálu, řadu dalších krásných kostelů, starobylou univerzitu či arcibiskupství. Právem je zdejší Staré město zapsáno do seznamu Světového dědictví UNESCO a cílem milionů turistů z celého světa.

Při příjezdu mikrobusem do Krakova vyhlížela dvacítka našich účastníků horu, na které stojí hrad Wawel. A i když jsme Hanáci z roviny, překvapilo nás, že Wavel není ani tak na kopci, ale spíše na kopečku nad řekou Vislou.  Přestože hlavní turistická sezona již skončila, davy návštěvníků kolem Wawelu nebraly konce. Proto jsme si hrad prohlédli jen z vnějšku, prošli jsme katedrálu sv. Stanislava a sv. Václava, v níž byli korunováni a také pohřbeni polští králové, několik svatých a řada dalších významných Poláků, a pokračovali jsme směrem do Starého města. Líbila se nám vánoční výzdoba Krakova, nic přeplácaného a kýčovitého, ale bylo to vkusné, stylové a dobře korespondovalo s historickými budovami kolem. Staré město jsme prošli až k Floriánské bráně, jediné zachované z původního osmi bran gotického opevnění ze 14. století. Naší pozornosti neunikla ani kruhová stavba Barbakánu, další brány, tentokrát pozdně gotické, se sedmi pozorovacími věžemi a 130 střílnami. Poblíž jsme pak zavítali na něco teplého do umělecké kavárny, kterou roku 1895 založil Jam Michalik.

 

V Krakově to v současnosti žije na vánočním trhu na Hlavním náměstí. Nejsou zde ale desítky stánků s punčem, jak jsme zvyklí z Olomouce. V několika stáncích ve tvaru sudu tady nalévají haličské svařené víno, chuťově zajímavé a dobře vyladěné, zřejmě kořením, které se u nás zase tak nepoužívá.  Domů jsme si nezapomněli nakoupit ani oblíbené bonbony krowky a proběhli jsme dalším symbolem Krakova, přes sto metrů dlouhou tržnicí Sukiennicí se dvěma řadami krámků. Plni zážitků a obtěžkáni drobnými dárky a suvenýry jsme kolem 17. hodiny odjížděli mikrobusem z Krakova s tím, že se sem zase někdy musíme vrátit. 

Nadšení z adventního cestování nám vydrželo celou cestu zpět a na příští rok už padl a asi se i ujal návrh na předvánoční Budapešť. 

Zavzpomínala Hanka Hulíková

Fotky z akce najdete zde a zde.