Březen 2020 s Malou liškou

26.02.2020 20:33

AKTUALIZACE 15.03.2020

Po nic moc zimě se snad už konečně dočkáme jara. Těšení na ně vám chce zpříjemnit i Malá liška. Hned zkraje března nabídneme oblíbený Cestovatelský večer. Poprvé proběhne speciální seniorská vycházka. I v březnu si připomeneme naše letošní desetileté výročí založení, a to zásadní akcí z „dřevních dob“ – výletem do za hanáckým strašidlem. Náš obnovený projekt Do přírody ve městě se v předjaří představí vycházkou z Nového Světa na Nové Sady a za prvními známkami jara, rozkvetlými konikleci, zajedeme do přírodní rezervace na okraji Brna. Měsíc pak uzavře Kulturní úterý s povídáním o malíři a všeumělovi Liboru Vojkůvkovi. Přijďte za námi i v březnu, je určitě proč!

Pokud není uvedeno jinak, není se třeba na žádnou z akcí hlásit dopředu a všechny jsou otevřené veřejnosti všeho věku. Naše aktivity přinášíme ve spolupráci se statutárním městem Olomouc.
 
 

Úterý 3. března :: CESTOVATELSKÝ VEČER Toulky severním Španělskem

18.00 | Fox club (v prostorách klubu pro seniory), Javoříčská 2

Španělsko je země, které díky množství a různorodosti přírodních krás a kulturně-historických památek uspokojí cestovatelé různého zaměření. Fotky a své zážitky z putování z hor, drsného pobřeží, měst a vesnic severního Španělska nám přiblíží Jana Goláňová.
Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

Středa 11. března :: PRO SENIORY Vycházka z Lošova do Samotišek

7.55 sraz před hlavním nádražím u zast. autobusu č. 11 (8.10 odjezd do Lošova)

Navštívíme rodinnou pražírnu kávy GAPE, kde se o kávě dozvíme všechny taje. Zkušený barista nám předvede historické i současné stroje - pražičky. Dozvíme se, že první degustátorky kávy byly kozy a plody kávovníku jsou vlastně třešně. K podávané kávě si můžete vzít s sebou něco sladkého. Celá exkurze stojí 120 Kč/os. Po vycházce se naobědváme U Macků a přesuneme se do Samotišek, prohlédneme si je s průvodcem. Následovat bude konečné překvapení. Předpokládaný konec kolem 16. hodiny. Bus ze Samotišek domů jede každých10 min.

Pořádáme ve spolupráci s Klubem seniorů Olomouc-Lazce. Vedou Květa Göbelová a Eva Sommerová. Přihlášení do 8. 3. včetně na e-mail evasommerova@gmail.com.

 

Sobota 14. března :: VÝLET Hanácké vélet za Fajermonem [retro]

7.15 | sraz vlakové nádraží Olomouc hl. n., vlevo v hale (odjezd vlaku 7.33 směr Prostějov)

V roce našeho 10letého jubilea si připomeneme některé akce, jimiž jsme tehdy začínali. Jednou z nich je výlet za Fajermonem, ohnivým hanáckým strašidlem. Poprvé jsme trasu šli a Fajermona našli v červnu 2011. Tentokrát vyrazíme ze Stražiska, kde je vila od architekta Jurkoviče, přes větrný mlýn v Přemyslovicích, do Laškova, kde je zámek, v němž pobýval i císař Franz Josef, a zásadní šenk se známými klobásami (12 km). Odtud mohou slabší kusy odjet autobusem do Olomouce. Ostatní budou pokračovat přírodním parkem Terezské údolí do Náměště na Hané kolem zámku k vlaku do Olomouce (+ 6 km). Trasa zde.

Co, nebo kdo je Fajermon, poví a po trase provede Hynek Pečinka. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Na srazu se lze domluvit na skupinové jízdence. Návrat do Olomouce nejpozději v 18.15.

 

Středa 18. března :: DO PŘÍRODY VE MĚSTĚ Vycházka na Nový Svět a Nové Sady

akce zrušena

 

Sobota 28. března :: VÝLET Za konikleci do Brna

akce zrušena

 

Úterý 31. března :: KULTURNÍ ÚTERÝ Renesanční člověk Libor Vojkůvka

akce zrušena