Červen 2020 s Malou liškou

20.05.2020 20:15

Zatím to vypadá, že i v červnu se život v Česku – ale nejen tam – bude víc a víc vracet k normálu, na který jsme byli zvyklí ještě začátkem března. V rámci dohánění dvouměsíčního prostoje jsme na měsíc, v němž se jaro překulí do léta, připravili jistě zajímavé nabídky.

Na začátku června se připojíme k oslavám Dne pro přírodu, což je svátek české větve hnutí Přátel přírody, k němuž se hrdě hlásíme. Vyrazíme proto první červnovou sobotu pěšky i na kolech do údolí Bystřičky. Další příležitosti, kdy se s námi můžete podívat mimo Olomouc: výlet pro seniory do Luhačovic a pro všechny pak na Dlouhé stráně v Jeseníkách. Do přírody ve městě nás zavede komentovaná vycházka čtvrtí Černovír a jejím okolím. Kulturní zážitky přinese vystoupení písničkářky Asheny v Čechových sadech a beseda o grafikovi Pavlu Kotasovi ve Fox clubu. A naši členové a příznivci (což jste jistě i vy) mají příležitost se setkat v půlce června na posezení s dobrým pivem a pétanquem v centru OIomouce.

Pokud není uvedeno jinak, není se třeba na žádnou z akcí hlásit dopředu a všechny jsou otevřené veřejnosti všeho věku. Naše aktivity přinášíme ve spolupráci se statutárním městem Olomouc.

 Stáhněte si leták s červnovým programem. 

 

Sobota 6. června :: DEN PRO PŘÍRODU 

Za vodníkem od Bystřičky [retro] 

Tento výlet je zařazen mezi takzvané "retro akce", kterými si olomoučtí Přátelé přírody připomínají své začátky. Letos oslaví 10 let od založení. Do údolí Bystřičky se poprvé podívali pěšky v dubnu 2011, na kolech v květnu 2016. Výletem se připojíme k celostátním oslavám svátku členů a příznivců spolku Přátelé přírody, z. s., takzvaného Dne pro přírodu.

Společný sraz pro pěší i cyklisty: OLOMOUC, v 8.40 před budovou pošty u hlavního nádraží

Cena: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. 

Pěší turisté: jízdné vlakem si hradí každý sám, případně se lze na srazu domluvit na společné jízdence.

VARIANTA PRO PĚŠÍ

Odjezd vlakem 9.05 směr Krnov. Trasa: Domašov nad Bystřicí žst. - kostel sv. Anny - PP Kamenné proudy u Domašova - skála Malý Rabštýn (vyhlídka) - Jívová žst. - Panský mlýn - Smilov, kaple - PR Hrubovodské sutě - Hrubá Voda žst. = celkem cca 14 km. Možné prodloužení: na zříc. hradu Hluboký a zpět = celkem 2,5 km. Mapa: https://mapy.cz/s/kemucubule

Možnost občerstvení: několik hospůdek v cíli trasy. Návrat do Olomouce: 16.27, nebo 18.23. Vede Hynek Pečinka.

VARIANTA PRO CYKLISTY

Trasa: Olomouc, hlavní nádraží – Bohuňovice – Bělkovice-Lašťany – Těšíkovská kyselka – Hraničné Petrovice – Jívová – Údolí Bystřičky – Hrubá Voda žst (cca 44 km) – Olomouc, hlavní nádraží (+ 20 km) Mapa: https://mapy.cz/s/pavegapoze. Možnost občerstvení: několik hospůdek po trase i v cíli. Vede Petr Zatloukal.

 

Čtvrtek 11. června :: MUZICÍROVÁNÍ V PARKU Ashena

17.30 | Čechovy sady, u sochy Boženy Němcové

V rámci svého 10letého výročí připomínáme zajímavé akce, které jsme kdy pořádali. Na cyklus Muzicírování v parku vzpomene vystoupení písničkářky Asheny. V Čechových sadech, na plácku u sochy Boženy Němcové představí svůj autorský recitál. Jako předkapela zahraje duo Dočasná jednotka. Vstupné dobrovolné, vybíráme do klobouku. Děkujeme předem za štědrost!

 

Úterý 16. června :: POSED Hodíme si koulemi

17.00 | zahrádka restaurace Svijanský šenk, Krapkova 42, v blízkosti tram. zastávky Výstaviště Flora

Kdykoli mezi 17. a 20. hodinou můžete dorazit na volné setkání olomouckých Přátel přírody pod pergolu příjemné restaurace Svijanský šenk. Tentokrát chceme setkání obohatit o možnost zúčastnit se turnaje v nenáročné hře pétanque (17 - 19 hod.), k němuž hřiště i potřebné koule nám zde budou k dispozici. Již tradičně nabídneme možnost dozvědět se podrobnosti k chystaným akcím, povykládat si s lidmi, které už znáte, nebo se s některými blíže seznámit. Členům, kteří si ještě nevyzvedli nové členské průkazy, je vezmeme s sebou. Vstup volný, jsme otevřeni každému příchozímu se zájmem o naši činnost. V případě nepříznivého počasí se sejdeme ve vnitřních prostorách restaurace.

 

Středa 17. června :: SENIOŘI Výlet Poznání a romantika v Luhačovicích

7.15 │ sraz v hale vlakového nádraží Olomouc hl. n. (odjezd vlaku 7.31 směr Luhačovice)

V Luhačovicích se nejprve autovláčkem projedeme na přehradu, kde je domluvena prohlídka s výkladem a krmením kaprů. Vláček nás pak zaveze na lázeňskou kolonádu, prohlédneme si zde význačné budovy a prameny. Zájemci pak absolvují vycházku k Jezírku lásky, ostatní posedí v kavárně. Společně pak všichni půjdeme do kostela Svaté rodiny a do expozice Jurkovičův svět. Tam výlet zakončíme. Návrat do Olomouce v 19.56.

Akci pořádáme spolu s Klubem pro seniory Olomouc-Lazce, vede ji Eva Sommerová. Přihlašujte se předem na evasommerova@gmail.com, dotazy na tel. 775 194 822.

Úterý 23. června :: DO PŘÍRODY VE MĚSTĚ Vycházka Černovír - cesta za léčivou vodou

16.15 | sraz na zastávce Klášterní Hradisko (bus č. 15, 20, 21)

Chcete ochutnat Černovírskou kyselku, prohlédnout si unikátní vojenský hřbitov, barokní sloup Nejsvětější Trojice nebo slatiniště? Naše putování historií i přírodou Černovíra po jedné z tras vedoucích Do přírody ve městě začne u Klášterního Hradiska a ukončíme ho po 7 km na zastávce MHD Frajtovo náměstí. Určitě bude otevřena i nějaká hospůdka nebo zahrádka s pivečkem nebo makrelou. Doporučujeme láhev na kyselku s sebou!

Akci vede Helena Jandová. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

"Naši úterní vycházku 23.6. bych chtěla ukončit posezením u Sokolovny s pivečkem a makrelami. Majitel občerstvení v úterý negriluje, ale když mu nahlásím závazně počet zájemců o makrely, tak je jen pro nás udělá a rád. Prosím všechny zájemce, nahlaste se mi do neděle 14.6. na telefon 736121022 nebo na helenajandova@seznam.cz. Díky a těším se. Snad nám vyjde počasí." Helena

 

Sobota 27. června :: VÝLET Do Koutů nad Desnou a na Dlouhé stráně

7.10 │ sraz vlevo v hale vlakového nádraží Olomouc hl. n. (odjezd vlaku 7.34 směr Kouty n. D.)

Předprázdninový výlet nás zavede do Koutů nad Desnou. Našim cílem v CHKO Jeseníky je horní nádrž přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně (1350 m n. m.). Trasa je dlouhá k ní 7,5 km (převýšení 900 m). Lze také vyjet lanovkou na Medvědí horu a dále pokračovat 3 km po značené turistické trase, event. po silnici k našemu cíli. U horní stanice lanové dráhy u Tetřeví chaty je rozhledna s výhledy na Jeseníky a možnost občerstvení.

Celou horní nádrž lze obejít po asfaltové cestě (cca 2 km), rovněž s možností občerstvení. Cestu zpět si opět může každý zvolit dle svých sil a chuti. Celkem ujdeme za celý den okolo 15 km. Návrat do Olomouce cca. 18:25 nebo 19:25. Na výlet s Vámi se těší Zdena Leinertová a Hana Vojáčková.

Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Jízdné si hradí každý sám, na srazu se lze domluvit na společných jízdenkách. Plné jízdné tam 122 Kč, lze využít i celodenní víkendovou regionální jízdenku pro 2 osoby za 269 Kč.

 

Úterý 30. června :: KULTURNÍ ÚTERÝ Pavel Kotas - malíř snů a modrých dálek

18.00 | Fox club (v prostorách klubu pro seniory), Javoříčská 2

Malíř a grafik Pavel Kotas byl sice rodem Přerovák, ale vlastně byl "náš", olomoucký umělec. V Olomouci vystudoval umělecký obor i pedagogicky působil na zdejší filosofické fakultě. Někteří z nás možná navštěvovali LŠU - "výtvarku" pod jeho vedením. Když bývala na náměstí Galerie Dílo s nesmrtelnou paní Stiviovou, vždy byl ve výloze některý Kotasův obraz se zpěněným mořem a osamělým pobřežím bez lidí.

U besedy o malíři snů a modrých dálek Pavlu Kotasovi se s vámi ráda potká Eva Sommerová. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.