Co nebo koho "uvaří" letošní Předvolební kotlík?

09.10.2013 09:22

OLOMOUC – Jak důležitou roli hraje neziskový sektor v programech politických stran kandidujících do Poslanecké sněmovny PČR? Co konkrétně chtějí udělat pro jeho rozvoj lidé, kteří vedou kandidátky v Olomouckém kraji?  Tyto a desítky dalších otázek budou krajští lídři zodpovídat na tradičním Předvolebním kotlíku, který dne 10. října pořádá v Olomouci Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje (UNO OK).

Akce, která se za dlouhá léta svého konání stala nedílnou součástí předvolebních klání, začíná v 16 hodin ve velkém zasedacím sále olomouckého magistrátu v Hynaisově ulici. Diskuse, kterou bude moderovat známý politolog Pavel Šaradín z Univerzity Palackého, není určena jen neziskovkám. Dotaz může politikům položit kdokoliv z veřejnosti.

Předvolební kotlík pořádá UNO OK už od roku 1998. Důvod je od té doby stále stejný. "Chceme od politiků získat závazné přísliby, jaké priority budou prosazovat během následujících čtyř let. Zajímá nás, jak budou spolupracovat s neziskovým sektorem nebo jak finančně podpoří sociální služby," řekl předseda UNO OK Marek Podlaha.

Svou účast na letošním Kotlíku potvrdili: Jitka Chalánková z TOP 09, Jaroslav Faltýnek za ANO 2011, Roman Váňa z ČSSD, Alexander Černý z KSČM, Marian Jurečka za KDU-ČSL,Martin Škabraha za Zelené a Martin Novotný z ODS.

Myšlenka pořádat veřejnou diskusi s lídry politických stran se zrodila před komunálními volbami v roce 1998 v Centru pro komunitní práci v Přerově. Už první Kotlík zorganizovalo CpKP ve spolupráci s Olomouckou koalicí neziskových organizací – OKNO. První ročník Kotlíku se konal v Národním domě a účastnilo se ho všech 14 zástupců kandidujících stran a hnutí. V obecenstvu se už tehdy sešlo nejméně sto lidí.

Velmi úspěšný byl Kotlík před krajskými volbami v roce 2010. "Tehdy se podařilo nastavit spolupráci politiků kraje a neziskového sektoru. Zástupci neziskovek byli zapojeni do tvorby strategických plánů a koncepcí a byli jmenováni do komisí rady a výborů zastupitelstva Olomouckého kraje," vzpomněl jeden z tehdejších pořadatelů Zdeněk Beil.

Pozn.: Jednou ze sedmi zakládajících organizací Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje je i Malá liška - klub přátel přírody.