Den pro přírodu tentokrát prožijeme ve Slezsku, u vody a na vodě

10.05.2017 09:42

V sobotu 3. června nás opět čeká oblíbený Den pro přírodu, svátek členů a příznivců spolku Přátelé přírody z. s., jehož jsme součástí. Oslavíme jej stejně jako v předchozích letech právě v přírodě. Tentokrát se cílem naší výpravy stane vodní nádrž Slezská Harta a její okolí. Kdo bude chtít, může se sem vypravit jen na jeden den, kdo se bude chtít zdržet, může tu i přenocovat a pokračovat v programu na druhý den.

Ve druhém případě je třeba zájem o ubytování nahlásit nejpozději do 19. května včetně vedoucímu výpravy Daliboru Zálešákovi na e-mail parizleskovec@seznam.cz či telefon 732 901 554. Nocleh bude zajištěn v penzionu U Kormidla přímo na břehu Slezské Harty ve vícelůžkových pokojích. Cena ubytování je 300 Kč za osobu za noc. Kdo se dřív přihlásí, ten bere, míst na ubytování je jen omezený počet!

 

Rámcový program

 

Sobota 3. června – pro všechny

Sraz 8.45 vlevo v hale nádraží Olomouc hl. n., odjezd v 9.04 směr Bruntál, z Bruntálu 10.50 busem k rozcestí Roudno.

Trasa: Roudno - Velký Roudný (jedinečně zachovalá čtvrtohorní vyhaslá sopka, rozhledna, poutní kaple) a zpět dolů do Roudna (2,5 km) - přívozem přes Slezskou Hartu do Razové, návštěva přírodní památky Razovské tufity (1 km, vyvřelá hornina jako pozůstatek činnosti sopky Velký Roudný). Oběd nebo jen občerstvení v restauraci.

Jednodenní výletníci odjedou po výšlapu na rozhlednu a projížďce přívozem busem kolem 15.30 z Roudna, v Olomouci budou zpět v 16.53.

 

 

Sobota 3. června a neděle 4. června – pokračování pro ty, co zůstanou přes noc

Společně z Razové v 15.30 busem do Leskovce nad Moravicí, zde ubytování v penzionu U Kormidla a plavba lodí Santa Maria po hladině Slezské Harty. Podle počasí i koupání. Večerní družba s rázovitými domorodci v rodišti pořadatele akce.

V neděli dopolední vycházka „Po zatopených osudech“ - voda přehrady zatopila z části celkem 6 vesnic - Nová PláňRazováDlouhá StráňLeskovec a Roudno. Zcela zatopena byla obec Karlovec. Po vycházce oběd, případně i koupání ve Slezské Hartě. Návrat do Olomouce bude v podvečer.

 

Na zájem členů a příznivců českých Přátel přírody se těší

vedoucí akce Dalibor Zálešák a spol.