Do Horky jsme vyšlápli za zajímavými vodními díly

16.05.2018 21:41

Volna ve sváteční den 8. května jsme využili k nenáročné osmikilometrové vycházce Litovelským Pomoravím. Helena Polášková měla dobrý nápad, seznámit nás s některými  tamními vodními křižovatkami neboli shybkami. A proč právě s nimi?

„Při zdejších toulkách jsem objevila potok, který končí mříží. Jejda, co to je? Začala jsem pátrat. Potok se jmenuje Cholinka a podtéká Mlýnský potok. Jen kousíček dál po proudu Mlýnského potoka je další shybka. Tentokrát tam podtéká Častava...“ vzpomněla Helena. Vodní křižovatky neboli shybky jsou zajímavá technická řešení, jakési historické analogie dnešních tzv. „protlaků“. Jsou to drobná vodní díla, upravující toky.

V počtu třinácti účastníků, z nichž tři putovali na kolech, jsme si je prohlédli v okolí Horky nad Moravou. Jen škoda, že u shybky Cholinka × Mlýnský potok zbourali nedávno dřevěný můstek a nemohli jsme tudíž přejít na druhou stranu.

Helena nám připomenula, že Mlýnský potok, který je pravým ramenem Moravy, vzniknul propojením různých úseků. Začíná pod Templem na Litovelsku a končí v Olomouci za Šantovkou.  

A proč byly pro vycházky vybrány zrovna vodní křižovatky? „Myslím, že si zaslouží naši pozornost. Jsou krásné, technicky zajímavé a máme je za humny. Je to dědictví po předcích. Přála bych si, aby shybky měly své informační panely, aby o nich lidé věděli a chodili je obdivovat. Myslím, že jim to dlužíme,“ uzavřela Helena. Putování po shybkách jsme ještě doplnili návštěvou vodáckého zázemí v Horce a ukončili jsme ho u grilovaných dobrot v Hynkově. Cyklistická sekce si ještě cestu prodloužila na Náklo či do Litovle.

Několik fotek z výletu za shybkami najdete zde.

Helena Polášková, Hana Hulíková