Do Šternberka za Prabábou a cestou časem

14.11.2013 19:55

V sobotu 9. listopadu jsme se vypravili na poznávací vycházku do Šternberka. Akci vedla Evka Kráčmarová. Šli jsme městem a potom vzhůru kolem domu Vincentina. Na začátku slavného závodu Ecce Homo zkoušeli Trpaslík a Květoš start z pokleku, i když ve skutečném závodě tam hlavně jezdí auta.

Pak už jsme se prošli Zelenou stezkou Prabába. Je to vycházka lesem a na panelech jsou zobrazena různá témata – květiny, stromy a zvířata. Z vrcholu je vidět jak Šternberk, tak i Hornomoravský úval. Podzimní příroda má také své kouzlo. Trochu jsme zmokli, ale nikomu to nevadilo. A po výborném obědě jsme zamířili do Expozice času.

Nakonec se nás sešlo 10 a pokračovali jsme dovnitř budovy. Je to velmi zajímavá prohlídka, spousta hodin od svíčky se stupnicí až po Cesiové vodotryskové atomové hodiny z Královské observatoře v Greenwichi. Mohli jsme si ve sluchátkách poslechnout zvony a zvonkohry z různých míst republiky. Také tam byl sál Astronomie, kde byl zobrazen fascinující vesmír – obrovské Slunce, naše Země i sluneční soustava.

A po prohlídce jsme se odměnili kávou a zákuskem v místní cukrárně. Hezký den to byl.

Fotky z akce jsou zde »