Druhá úterní procházka nás zavedla do Horních Moštěnic

08.11.2021 21:29

Chcete vědět, odkud pochází název obce Horní Moštěnice? Z dávné minulosti, kdy tudy v době Velkomoravské říše procházela cesta spojující Velehrad s Přerovem a Olomoucí. Tehdy zde byla řada močálů a bažin, proto musela být cesta tvrzena, aby mohla být sjízdná. K tvrzení cesty se používalo proutěných otýpek, takzvaných „moštin“. Podle nich pak byla pojmenována obec. Řeka Moštěnka, která protéká obcí, nesla v minulosti jméno Stvola, což je druh vrby.

Vláčkem jsme přijely do Horních Moštěnic a už skoro nepršelo. V obci jsme si prohlédly kostel Nanebevzetí Panny Marie z r. 1742, sochu sv. Jana Nepomuckého z r. 1711 umístěnou na vysokém bohatě zdobeném sloupu nebo pomník obětem první světové války se sochou vyhlížející ženy.

Mně se nejvíce líbila zámecká zahrada a Moštěnický jinan - překrásný jinan roste v zámeckém parku v Horní Moštěnici. Vzhledem ke své velikosti a typu koruny může být jinan považován za raritu. Podobný exemplář roste pouze v botanické zahradě Univerzity Karlovy v Praze, jde však o jiný kultivar.

Nezapomněly jsme si načepovat na vrátnici Hanácké Kyselky přírodní minerálku. A minerálku jsme ochutnaly i u pramene Čubrina. V restauraci U Kapličky jsme se osvěžily kafíčkem i pivem. A podzimní přírodou okolo přerovských zahrádek jsme došly do Přerova na vlak a jely domů.

Pár fotek z této Úterní procházky najdete tady.

Helena Polášková