Duben 2022 s Malou liškou

24.03.2022 16:57

K účasti na našich dubnových akcích zveme všechny naše členky a členy a také veřejnost všeho věku a velikostí. Dopředu se hlásit je třeba JEN u označených akcí, jinak stačí přijít na sraz. Rádi vás uvidíme. Doufáme, že si vyberete! 

Program na celý měsíc ke stažení v PDF: 2204_malaliska_duben.pdf

 

Sobota 2. dubna TURISTIKA Světový den ptactva: Heřmanické rybníky, Bohumín

8.30 | sraz vlevo v hale hl. vlak. nádraží Olomouc (odjezd vlaku 8.45 hod. směr Varšava)

Na první duben připadá Světový den ptactva, tak ho oslavíme i my. V průmyslovo-hornické lokalitě mezi Ostravou a Bohumínem objevíme dvě unikátní přírodní místa, která řada ptáků objevila již před námi. Nejprve Heřmanický rybník, jeden z největších ptačích rájů u nás, kde hnízdí okolo 260 druhů ptáků. Dost jich prý je i na sousedním Vrbickém jezeře. Následně dojdeme do centra Bohumína s novogotickou radnicí. Za den ujdeme asi 15 km cestou necestou, ale bez převýšení – občerstvení na celý den, turistické oblečení a nepromokavou obuv s sebou. Zpět v Olomouci budeme  v 18.00 hod.

Akci vede Hynek Pečinka. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Na srazu je možno se domluvit na společnou zpáteční jízdenku.

 

Úterý 5. dubna ÚTERNÍ PROCHÁZKA Majetín

8.15 | sraz vlevo v hale hl. vlak. nádraží Olomouc (odjezd vlaku 8.34 hod. směr Nezamyslice )

Kratší výlety s názvem Úterní procházky jsou pro ty, kteří (už) nemusejí do práce. Poznáme přírodu kousek za Olomoucí, dřív než nám postaví dálnici. Projdeme si NS „Mezi Královstvím a Olším - poznej obec Majetín“ a přes les Království dojdeme na vlak do Grygova. S sebou jídlo a pití na celý den.

Akci vede Helena Polášková. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

Čtvrtek 7. dubna WORKSHOP Velikonoční tvořivá dílna

16.30 | Svíčkárna Soyca, Kaštanová 14, Olomouc (u Senima)

Chcete si vlastnoručně vyrobit velikonoční dekorace a dárky? Tak přijďte tvořit s námi do olomoucké svíčkárny! Na akci je nutné se přihlásit dopředu, nejpozději do 5. dubna včetně na email salavka@seznam.cz a také uvést, o jaký balíček V1, V2 či V3 máte zájem. Vyberte si na https://soyca-svickarna.cz/aktualita-1/. Bonusem ke tvoření bude miniochutnávka portugalských vín z vedlejší prodejny. Akci vede Hanka Hulíková.

 

Sobota 9. dubna MĚSTSKÁ HRA Legenda o mnichovi, Uherské Hradiště 

7.20 | sraz vlevo v hale hl. vlak. nádraží Olomouc (odjezd vlaku 7.31 směr Luhačovice)

Městská hra je delší procházka v širším centru některého měst(ečk)a, na čerstvém vzduchu, při které jednotlivci, dvojice i menší týmy zjišťují odpovědi na úkoly týkající se historie a současnosti procházených míst. Poznají město z často netušených perspektiv, jinak než běžný turista. Tentokrát tomu tak bude v Uherském Hradišti, krásném historickém i moderním centru moravského Slovácka. Akci vede Lenka Lenočka Pospíšilová. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Přihlášení do 7. 4. včetně na e-mail lenocka@lutin.cz.

 

Pondělí 11. dubna HISTORICKÁ VYCHÁZKA Olomouc císařská 

16.30 | sraz u Terezské brány, Palachovo náměstí

Navážeme na dvě předchozí poznávání olomouckých uliček a zákoutí a opět s průvodcem Milošem Havrdou zabloudíme do dějin, tentokrát po stopách rakouské monarchie v našem městě.

Akci domluvila Lenka Pospíšilová. Účastnický příspěvek: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

Úterý 12. dubna POSED - setkání členů a příznivců: O Lišce a Ptáku

18.00 | Bistro U Ptáka, 8. května 14 (mezi Galerií Moritz a náměstím Národních hrdinů)

Kdo ještě neobjevil nejlepší kuře ve městě, může to napravit na dubnovém posezení (Posedu) s našimi členy a příznivci v salonku Bistra U Ptáka. Kdo nechce kuře na 100 způsobů, může si dát jen pivo/limo. :-) Přijďte zjistit, jak se máme, a pokud nás ještě neznáte, můžete nás poznat při volném posezení. Pro členy příležitost domluvit se na nejbližší akce a nafasovat letošní členské známky.

Čtvrtek - pondělí 14. - 18. dubna VÝJEZD Velikonoce na sklípku

Mutěnice a okolí | jarní vinařsko-poznávací pobyt na jižní Moravě | více...

 

Úterý 19. dubna ÚTERNÍ PROCHÁZKA Babiččino údolí

6.15 | sraz vlevo v hale hl. vlak. nádraží Olomouc (odjezd vlaku 6.31 směr Praha hl. n.)

Kratší výlety s názvem Úterní procházky jsou pro ty, kteří (už) nemusejí do práce. Vyjdeme z obce Žernov. Cestou uvidíme: Rozhledna Žernov, zřícenina hradu Rýzmburk, Viktorčin splav, Staré Bělidlo... Po 8,5km procházce z kopečka dojdeme na vlak do České Skalice. Zpátky v Olomouci budeme v 18.45 hod.

Akci vede Helena Polášková. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

Úterý 26. dubna ÚTERNÍ PROCHÁZKA Úsov 

8.40 | sraz vlevo v hale hl. vlak. nádraží Olomouc (odjezd vlaku 8.56 směr Šumperk)

Kratší výlety s názvem Úterní procházky jsou pro ty, kteří (už) nemusejí do práce. V Úsově si prohledneme židovský hřbitov a synagogu. Potom půjdeme Litovelským Pomoravím do Moravičan na vlak. Cestou uvidíme krásnou přírodu, ochutnáme vodu ze studánky pod Bradlecem. S sebou jídlo a pití na celý den. Celkem ujdeme asi 10 km.

Akci vedou Marie Miklasová a Helena Polášková. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

Následuje:

Sobota 7. května TURISTIKA Do Chřibů na dvě zříceniny

S Alenou Šnejdrlovou po trase ze Střílek do Osvětiman přes zříceniny hradů Střílky a Cimburk

Trasa 17,4 km • 5:26 h • https://mapy.cz/s/puzedabuza