Francouzský podzim olomouckých dobrovolníků

14.11.2012 19:56

Olomoucké sdružení dětí a mládeže Duha Velká Medvědice je partnerem v evropském pětistranném projektu Move It (Empowerment through Outdoor Education). Ten probíhá v letech 2011 - 2013 a jeho cílem je, aby organizátoři volného času mládeže získali zkušenosti pro práci s dětmi ohroženými sociálním vyloučením a pomohli těmto dětem naučit se spolupráci, toleranci a pozitivnímu jednání. Projekt byl podpořen z programu Evropské unie DAPHNE. Vyhodnocující setkání téměř na závěr projektu proběhlo od 5. do 9. listopadu v režii pořádajících Mladých přátel přírody Duryňsko (Německo) a Centre Social et Culturel Verteillacois (Francie) ve francouzském městečku Verteillac v regionu Bordeaux. Z Olomouce na ně jeli Pavla Dosedělová, Štěpánka a Michal Štrajtovi a Radek Hrachovec.

Po dvou letech od začátku projektu Move it a téměř po roce a půl od prvního fyzického setkání participujících národů se potřetí sešli zástupci zúčastněných zemí - hostitelská Francie, koordinující Německo, Česká republika, Litva a Maďarsko. V krásném prostředí francouzského Verteillacu (region Bordeaux), na usedlosti patřící k zámečku z 18. století, jsme týden diskutovali o dobrých i špatných zkušenostech, organizačních záležitostech, ale i o přípravě handbooku, příručce metod, které byly použity. 

Z nedostatků a potíží při projektu byla nejvíce zmiňována malá motivace mládeže se vůbec něčeho účastnit, nebo přímo organizovat jako v  Litvě či Francii. Nakonec jsme dospěli ke shodě, že je důležité mít kvalitní a originální program a náplň činnosti vůbec, a hlavně nesedět doma, ale dělat něco pro druhé, přesně jako to dělají lidé z Duhy Velké Medvědice už třicet let.

Další den se nesl ve znamení příprav příručky pro všechny evropské organizace. Po namáhavém dopoledni jsme po vydatném obědě došli ke společným závěrům, a v polovině příštího roku půjde příručka do distribuce.Při mezinárodním večeru si každá země přichystala svá národní jídla a jiné pochutiny, Maďaři pálivé papriky a salámy, Francouzi sýry, Litevci čokolády a sýr, Německo v předvánočním čase perníčky a sušenky, a Česko dobroty z celé Moravy a Slezska. Vážený host, samotný pan starosta Verteillacu s manželkou, jako první usedli k bohatě zdobenému českému stolu a tvářili se mimořádně spokojeně nad tvarůžky, ostravskou klobásou, pomazánkovým máslem, a domácí slivovicí.

Kromě práce jsme si udělali čas i na dva výlety, jednak přímo do městečka, kde naši hostitelé bydlí, ale také do opatství Brantome, osídleného už jeskynními lidmi v pravěku.

Týden nám utekl jako voda, krátce jsme celý projekt zhodnotili ve čtvrtek, a v pátek ráno už všechny čekalo TGV na letiště Charlese de Gaula v Paříži.

Fotky si můžete prohlédnout zde

Radek Hrachovec, koordinátor české části projektu

 

Duha Velká Medvědice velmi těsně spolupracuje s naším klubem přátel přírody Malá liška, je fakticky jeho sekcí pro mládež