Hynek Pečinka: Věci se mají dělat pořádně, nebo vůbec

30.10.2011 21:11

 

Co Vám v poslední době udělalo radost?

Na začátku září jsem strávil čtyři dny ve Slovenském krasu na mezinárodním setkání přátel přírody a turistiky. Bylo fajn poznat nové kraje a nové lidi, stejně jako potkat v Rožňavě ty, které už znám delší dobu.

Máte svoji oblíbenou knihu – knižního hrdinu?

Mám, Malého prince. Poprvé jsem tuto knihu četl, když mi bylo deset, a moc mě nebavila, ale až když jsem to náhodou zkoušel v dospělosti znovu, otevřel se mi docela jiný pohled na svět kolem sebe. Všem ji proto doporučuji.

Kde nebo co se Vám v Olomouci líbí?

Z Olomouce bych se asi nedokázal odstěhovat, bydlím tu odmala. Hodně oceňuji, jak v poslední době ožívají a vybarvují se pozapomenutá zákoutí, přibývají možnosti pro aktivní volný čas a také kulturní akce, které si místní pořádají sami, jako například masopustní průvod v Neředíně.

Bez čeho byste se v životě neobešel?

Jednoznačně bez přátel, lidí s podobným smyslem pro humor a podobnými zájmy. A také bez míst, kde se spolu můžeme potkávat a pak vzpomínat na společné zážitky.

Váš oblíbený citát, životní krédo…

Věci se mají dělat pořádně, nebo vůbec.

Které vlastnosti si na lidech vážíte, která je Vám naopak cizí?

Oceňuji všechny aktivní lidi, kteří dělají něco pro druhé a nic za to nečekají. Mám rád, pokud se lidé dokážou spolu domluvit, a nemám rád polovičatost, nedůslednost, přešlapování na místě, agresivitu a pomluvy.

Jakou hudbu rád posloucháte?

Mám docela široký rejstřík, do nějž se vejde rock, folk, bluegrass, beat, gospel… Jednodušeji by se mi odpovídalo na otázku, jakou hudbu neposlouchám…

Zaujal Vás v poslední době nějaký film, divadelní představení, výstava…

Byl jsem se na jaře podívat na výstavu Olomoucké baroko pořádanou Muzeem umění. Ale jinak jsem pohlcen akcemi našeho klubu Malá liška, protože děláme od každého něco, i tu kulturu.

Jaké máte plány?

Těch je… Na konci září odjíždíme do jižního Německa objevovat přírodu a lidi. Na podzim rozjíždíme šestistranný evropský projekt MOVE IT na podporu mládeže ohrožené násilím. V létě nás čeká zájezd do Skotska a tábor v Aggteleckém krasu v Maďarsku. Kromě těchto velkých akcí pořádáme téměř každý týden nějakou menší. A do toho bych měl ještě chodit do práce, abych na to všechno vydělal peníze, protože funguji jako dobrovolník.

Chcete něco vzkázat našim čtenářům?

Můžete se rozhlédnout po svém okolí a podpořit lidi, kteří dělají pro ostatní nezištně dobré věci. Nominujte je na ocenění pro dobrovolníky Křesadlo, které se letos poprvé uděluje i v Olomouckém kraji. Podrobnosti jsou na www.kresadlo-ok.cz, budou i v místním tisku. 

□ Ivana Dosoudilová

Zdroj: Kdy - kde - co, říjen 2011