Náš velikonoční výjezd se i letos vydařil. Litomyšl jsme velmi dobře poznali také díky bingu

08.04.2018 17:30

Letošní Velikonoce strávila dvacítka lišek a lišáků několik dnů v  Litomyšli a okolí. Volba to byla dozajista dobrá. Malebné město s rozsáhlým zámkem, rodiště Bedřicha Smetany a působiště mnoha významných osobností, nám všem učarovalo už jen proto, že jsme přímo v areálu zámku bydleli. Všechna zajímavá zákoutí města jsme poznali velmi dobře, jednak proto, že jsme páteční dopoledne strávili jeho organizovanou prohlídkou, ale hlavně díky páteční hře bingo, kterou pro nás vymysleli organizátoři výjezdu, Hynek Pečinka a Marta P. Perůtková. Ti zřejmě ani nečekali, jak kreativní a soutěživí jsme a jak bingo, v němž se plnily ve skupinkách úkoly z vědomostí o městě, zodpovědně pojmeme.

"Hynek s Martou na začátku binga řekli, že ten, kdo získá podpis starosty Litomyšle, bude mít velké plus," vzpomíná Božena Böhmová. "A tak Marcelu Hoffmanovou napadlo v jednom infocentru požádat o potvrzení, že starosta není po dobu velikonočních svátků přítomen ve městě. Já jsem zase ve druhých informacích v zámku zařídila vytisknutí fotky starosty," dodává se smíchem.

V hostinci Za Vodou jsme způsobili mírné pozdvižení, když nejprve jedna skupina se pro dokumentaci fotila s místními štamgasty a půjčovala si od nich i piva a druhá, co ji vzápětí vystřídala, zjišťovala jméno starosty a dožadovala se stvrzenek o zaplacené útratě. Božena dokonce neváhala ani kontaktovat policii, když nemohla jednu z položek binga nikde na mapě najít. "Málem mi chtěli poslat zásahovku až z Pardubic," dodává Božena, jejíž skupina právem získala cenu Hujeři. 

Kreativitu prokázali i Květoš a Ivana Jánošíkovi, protože místo fotografování kreslili a Majka Cvičková s Ivou Dvořákovou zase šokovaly básničkou. Dalibor Zálešák sháněl jména osobností, spjatých s Litomyšlí, opisováním jmen z hrobů na místním hřbitově. Zkrátka, naběhali jsme se Litomyšlí křížem krážem hodně, s tužkami, papíry a fotoaparáty. "Myslím, že jsem jenom přes náměstí prošla asi devatenáctkrát," zkonstatovala Hanka Vojáčková.

V sobotu následovala výprava do Toulovcových maštalí,  pojmenovaných po loupeživém rytíři Toulovcovi. Cestou k zajímavým pískovcovým skalním útvarům Věrka Paulíčková nechtěně pokřtila a ozkoušela při přecházení vody své nové boty. Vydržely a Věrku dovedly až na zámek Nové Hrady, kde ji - ale i ostatní - zachránila před promoknutím zámecká kavárna. Zpátky do Litomyšle jsme jeli autobusem.

V neděli se část lišek a lišáků vypravila auty do Kozlova, kde si prohlédla Švabinského chalupu a pravěkou osadu Křivolík. Jiná skupina zase odjela objevovat krásy hradních zřícenin Potštejn a Velešov a protáhla si tělo šplháním do kopců k nim. Počasí se toho dne  trochu pokazilo a tak to na hradech bylo jako na větrných hůrkách. Po zdolání obou hradů úspěšní dobyvatelé poobědvali už v údolí jehněčí či kůzlečí a zapili to pivem z místního minipivovaru Clock.  

Kdo to dříve nestihl, ještě běžel na poslední prohlídku litomyšlského zámku v Litomyšli, obohacený tentokrát i o pěknou výstavu květinových vazeb. "Byl to elegantní zámek v jižním stylu se zajímavým divadelním sálem, zaujal mě i zámecký laminátový potok jako rarita a klášterní zahrady s fontánou. Proč? Mám rád hezkou architekturu a zelené i vodní plochy ve městě," vzpomíná Zdeněk Šupina. Jiní šli zase relaxovat na místní krytý bazén s možností vyplavat ven na denní světlo. A jako každý předchozí večer, i tentokrát vedli zábavu na hostelu i přes půlnoc muzikanti z našich řad.

V pondělí, při cestě zpět, jsme ještě navštívili město Polička, zajímavé uceleným věncem hradeb kolem historického centra a kostelem, v jehož věži se narodil světoznámý hudební skladatel Bohuslav Martinů. Zažili jsme tam i velikonoční zázrak - ve svátek již dopoledne otevřenou stylovou hospůdku, kde většina z nás neodolala tajemné nožířské polévce.

Ale všechno jednou končí a o velikonočním odpoledni už jsme byli doma. "V Litomyšli to bylo první letošní jarní vyblbnutí se a odreagování, které většina z nás potřebovala a užila si ho. Už dlouho jsem se tak nepobavila a nezasmála jako tady s bezva kamarády," uzavřela Božena Böhmová.  

 

Za spokojené účastníky zaznamenala Hanka Hulíková

Výběr fotek z povedených Velikonoc u Bedřicha si prohlédněte zde.