Jak jsme propotili trička na výletě do Přerova

13.08.2020 09:26

V sobotu 8. srpna 2020 bylo 35 °C ve stínu. Všichni jeli k vodě, jen pětice statečných malých lišek jela do Přerova. Prohlédli jsme si staré centrum se zbytky hradeb, ale zámek jen zvenčí, protože byl z technických důvodů zavřený. Plánovaný 12kilometrový okruh naučnou stezkou Přerovským luhem kolem řeky Bečvy jsem vzhledem k tropickému vedru podstatně zkrátila a nikdo neprotestoval.

V Malé laguně jsme nakrmili starým chlebem hejno kačen a labuť s jedním křídlem, která nemůže odletět a žije tam již 3 roky. Ve Velké laguně místo lidí dováděli pouze psi, pro lidi byla voda závadná. Trochu jsme se ochladili v Ornitologické stanici, kde jsme byli jediní návštěvníci. Kromě stálé expozice skoro 400 ptáků tam probíhala výstava Čižba – o tom, jak a proč ptáčníci ptáky lapali a s čím je spojený odchyt ptáků dnes. Bylo to moc zajímavé. Ze stanice to byl jen kousek do parku Michalov. A z parku rovnou do vyhlášené restaurace Labuť na zasloužené pivko a oběd.

Přerováci mají jen kousek od rušných ulic malebnou přírodu k procházkám, protkanou spoustou cyklostezek. Propocení jsme dojeli do Olomouce ve tři hodiny.

Helena Jandová

Několik fotek z horkého výletu do Přerova najdete tady.