Jak nám bylo na Sněhovíkendu ve Štědrákově Lhotě

23.02.2012 20:24

Ve dnech 16. – 19. února proběhla lyžařská akce "Sněhovíkend v Jeseníkách". Zájem mezi lidmi byl značný, podařilo se nám domluvit navýšení kapacity ubytování, takže nakonec bylo uspokojeno téměř 40 lidiček toužících si zalyžovat a strávit v „dobré společnosti“ čtyři dny.

Program byl různorodý, základem bylo lyžování v tréninkovém středisku známého špičkového lyžaře Ondřeje Banka ve Štědrákově Lhotě. Sněhu napadlo opravdu hodně, takže lyžařské podmínky byly luxusní.

Početná skupina vyrazila v sobotu i na běžky, cílem byla Severomoravská chata. Cestou jsme se krátce zastavili na ekofarmě zabývající se chovem hovězího dobytka. Úchvatný byl pohled na býka Helmuta, který dosahuje kolosálních rozměrů (nějaké německé plemeno). Pak jsme se odvážně vrhli do neprošlapané stopy, pro umocnění dojmů jsme použili i zkratky do strmého kopce. V čerstvém hlubokém prašanu to byl opravdu zážitek. Cesta byla vskutku kondiční a nezapomenutelná. Odměnou nám byla zpáteční cesta, kdy těsně před námi projel sněžný skútr, jeho stopy nás dovedly až zpátky do Štědrákovy Lhoty. Nádherný sjezd. Pak jsme potkali i majitele již zmíněné ekofarmy - je to úžasný vypravěč, řvali jsme smíchy při jeho historkách. Takový je on.

Zážitky úplně jiného rázu byly při country kapele, která už tradičně podtrhuje výbornou atmosféru společného setkání ve společenské místnosti změněné na jeden večer na tančírnu. Proběhla i výuka coutry tanců. Tančilo se a zpívalo hodně intenzívně. Aby nám nevyschlo v hrdle, byl na uvolnění k dispozici i punč. Zábava byla každý večer skvělá, kytary končívaly až v brzkých ranních hodinách.

Cestou domů nafasovali účastníci balíček na cestu v restauraci Na Lapači, jak bývalo cestou z táborů zvykem. Tady to bylo formou jednoho nápoje (většinou piva). Poslední tóny kytary dozněly ve vlaku před Olomoucí, pak už jen vyzvednutí báglů z Andělského vozu a pomalý rozchod domů...

Květoš Janošík, vedoucí akce

Fotky z akce si prohlédněte na odkazu zde