Jako tenkrát. Připomínky našeho výročí jsme zahájili výstupem na Bradlo

20.02.2020 10:10

V sobotu 15. února 2020 se účastníci turistického výletu na vrchol Bradlo nad Novou Hradečnou na Uničovsku vrátili zpátky v čase. Těm, kteří přijdou na akce Malé lišky, olomoucké skupiny spolku Přátelé přírody, se to letos stane ještě několikrát. Lišky a lišáci slaví totiž v tomto roce deset let od svých začátků a výročí si chtějí připomínat mimo jiné opakováním povedených akcí z prvních let. Sem patřil i výlet na Bradlo, kam se Malá liška vypravila poprvé 12. února 2011.

Letošní únorový výšlap byl v několika ohledech jiný než ten z roku 2011. Třeba už jen tím, že zde z původních účastníků byl jen jeden, že příroda v okolí Libiny vypadá kvůli kůrovcové kalamitě a suchu úplně jinak, ale taky trasou. "Tenkrát" jsme z Libiny přes Bradlo do Nové Hradečné ušli jen nějakých 7 kilometrů, což nám nyní nestačilo. Abychom ale nezalekli zájemce o kratší zážitek, připravili jsme tři trasy: všichni společně na Bradlo a odtud možnost sejít dolů s kopce právě do Hradečné, nebo jít dál do Úsova, anebo ještě dál až do Moravičan. Z 11 účastníků letošního pochodu si první variantu nevybral žádný, prostřední dva a na konec trasy do Moravičan dorazilo celých devět. Ti měli v nohách přes 20 kilometrů.

Co účastníci na našem výletě dnes viděli? Skalní útvar Tři kameny, nyní volně stojící na kraji lesa, ještě nedávno lesem obklopený. Vrcholek Bradla (600 m n. m.), kvůli mlze bohužel bez výhledu. Městečko Úsov se známým zámkem a méně známým židovským hřbitovem a synagogou a také restaurací, kde jsme poobědvali. Louky a pole mezi Klopinou a Moravičany probouzející se do jara. Bylo příjemně nad nulou a chvilku nám i svítilo slunko. 

S výjimkou pauzy na oběd jsme byli od 9 do 16 hodin v podstatě pořád v pohybu. A to se taky počítá do součtu výborně strávené únorové soboty.

Výběr z fotek z retro výstupu na Bradlo je zde.