Jaro už přijde, přivolají ho totiž v Krčmani

19.03.2018 21:20

KRČMAŇ - Již třetím rokem se tuto sobotu 24. března uskuteční v obci Krčmaň napůl cesty mezi Olomoucí a Přerovem oblíbená akce Svátek jara - vynášení Morany aneb vážně i nevážně pro děti i dospělé.

"Letošní novinkou bude vystoupení národopisného souboru Týnečáci, jehož krojovaní členové rozšíří naše řady i při průvodů," láká za pořadatele a místní patrioty Jaromír Jiřík.

Ve 13 hodin vyrazí od kostela kostýmovaný průvod ve stylu První republiky, v jehož čele ponesou siláci figurínu velké Morany, předkřesťanského symbolu zimy a smrti. Za hudebního doprovodu mladé dechovky Rotačák projde průvod obcí, občerství se po cestě jídlem i pitím u vybraných hospodářů a na zastávce na Marcínku si poslechne výklad o původu tradice vynášení zimy. Na posledním zastavení u mostku bude Morana zapálena a vhozena do potoka a její místo vystřídá létečko, symbol jara, v podobě nazdobených větví. Tím ale akce neskončí. "Následovat bude výstava dobových i současných fotografií obce, ukázky řemesel a další občerstvení na Zapletalově gruntu," doplnil Jiřík.  

I letos pro uspořádání akce spojili síly místní nadšenci, obec Krčmaň a členové spolku Přátelé přírody z Olomouce. 

Plakát na akci ke stažení: 1803_morana_krcman.pdf (520 kB)

Jak se do Krčmaně dostat? Autobusové spoje do Krčmaně a po průvodu zpět do Olomouce jedou docela dobře. Lze jet z autobusového nádraží v 10.30 z nástupiště č. 11. Průvod stihnete, i když pojedete v půl jedné, ale je to naknap. Zpátky lze jet zase busem, nejpozději v 18.15 hod., pak už je to složitější.