Kdo absolvoval srpnový cyklovýlet na Tovačovsko, ten se něco dozvěděl a taky se okoupal

13.08.2020 09:21

V sobotu 8. srpna 2020 kolem 10. hodiny ranní se sešlo 13 cyklistů z různých světových stran (PV, PR, OL, Mohelnice, Věrovany atd.) před hlavním nádražím v Prostějově. Vydali jsme se na cyklostezku vedoucí od kasáren - směr Bedihošť. Při prvním malém zastavení jsem účastníky seznámila s pověstí o vzniku obecní pečeti s pávem a zároveň zde proběhlo uvítání cyklistů Lázeňskou bylinnou.

V Čehovicích jsme odbočili z cyklostezky k Čehovickým rybníkům, které jsou součástí naučné stezky. Naše cykloskupina projela kolem rybníku nahoru ke kapličce sv. Prokopa z roku 1634, která je postavena na základech kostela ze 13. stol. Zde bývala původní obec Čehovice, ale po vypálení v roce 1621–23 po nájezdech Švédů z Tovačovského zámku v době Třicetileté války obyvatelé obec přesunuli  k potoku cca o 1,5 km níže, kde je doposud.

Z vyhlídky pod lipou bylo krásně vidět na všechny strany. My jsme pokračovali polní cestou do malých lázní v obci Skalka, kde se k nám přidali 2 cyklisté. Po prohlídce lázní nás Marcela seznámila u 4 pramenů s historií - byly založeny prostějovským občanem Vilémem Sonnevendem v roce 1928. Chemické složení alkalicko-sirnatých vod je zde unikátní pro vysoce obsažený sylvin (podobné složení vod je jen ve Slatinicích a Velkých Losinách). Voda z pramenů se využívá k pitným kúrám a je hlavní součástí vodoléčebných procedur, které napomáhají při léčbě pohybového ústrojí, chorob revmatického charakteru, artrózy. V roce 2004 byla budova i provozní místnosti zrekonstruovány do dnešní podoby. Park i okolí je hezky upraveno, je jen velká škoda, že velký venkovní bazén chátrá.

V  lázeňské restauraci jsme se posilnili a jeli se podívat na pěkné zákoutí na kopci nad Skalkou – na 2 jezírka. Zde nás překvapila svatební výzdoba, která krásu místa jen umocnila. Odtud nás Zdeněk Zbožínek vedl poli k bývalému pískovému lomu. Byli jsme ohromeni výškou a krásnými reliéfy vysokých pískových stěn, bylo to krásné jako začarované místo. Pokračovali jsme  pod Čelčicemi kolem velké retenční nádrže z roku 2008, plné vodního ptactva, která slouží k vycházkám jak místních, tak i lázeňských hostů ze Skalky.

Pod viaduktem, který spojuje Olomouc a Nezamyslice, jsme vyjeli na kopec Větřák v Klenovicích na Hané. Zde  byla vedena  poslední tanková bitva 2. světové války v Evropě, kruté boje o tuto kótu trvaly 8 dní – od 1. do 8. května 1945. Bitvu zde vedl i maršál Malinovskij. Klenovice byly ve středověku  městečko známé i papeži Bonifáci IX., který podepsal záruční listinu klenovickému faráři Václavovi na kostel (asi 1393), ale bohužel za Třicetileté války po neustálém decimování obyvatelstva Švédy zůstaly jen 2 obydlené domy a nyní jsou Klenovice pouze obcí.

Odtud jsme sjížděli do Hanáckého dvora u Polkovic, který je od roku 2013 členem Spolku pro hiporehabilitaci; právě zde probíhaly parkurové závody. Po nezbytném  občerstvení a odpočinku jsme dojeli do Tovačova a mohli se vykoupat  v Donbasu. Po vykoupání se část cyklistů odpojila a pod ochrannými křídly Zdenka Zbožínka odjela do Brodku u Přerova na vlak do Olomouce. Zbytek skupiny ukončil cyklovýlet v restauraci U Tří králů v Tovačově pod zámkem a po občerstvení a zhodnocení dne jsme se rozjeli domů.

Doufáme, že se cyklovýlet všem líbil. Nebyl směrován jen k počtu ujetých kilometrů, ale k poznávání blízkého okolí, neboť i to má své půvaby a svou historii. Děkujeme za účast!

Organizátoři akce: Božena Böhmová, Marcela Hoffmanová a Zdeněk Zbožínek

Výběr fotek z akce najdete zde a video tady.