Klub přátel přírody Malá liška oslavil tři roky

03.12.2013 17:44

Na konci roku 2010, přesně 28. listopadu, byl založen olomoucký klub přátel přírody s názvem Malá liška. Hned od počátku měl za cíl nabízet pestrý program zaměřený na přírodu a kulturu ve všech smyslech těchto slov, a to pro lidi všech velikostí - tedy pro dospělé všeho věku, ale i pro mládež. A daří se mu to už tři roky.

Vždy kolem tohoto data zmíněnou událost slavíme, protože si zaslouží připomenout. Jsme součástí dnes už celosvětového hnutí, které vzniklo v rakouské Vídni téměř před 120 lety a některé z prvních skupin jsou stále činné. Vedle jejich 100. nebo 80. výročí je to naše letošní třetí jakoby nevýznamné, ale my si myslíme, že je jednou doženeme. Náš klub je pro nás (a všechny, co na naše akce otevřené pro veřejnost přijdou) prostorem, kde se dají realizovat i věci zdánlivě nemožné. Za tu relativně krátkou historii držíme počet členů stále kolem padesáti lidí, věkem nejmladší má letos 12 let a nejstarší jdou k sedmdesátce. Akcí, především jednodenních či odpoledních, bylo za tu dobu už téměř 200, mezi nimi byly i takové pecky jako desetidenní výjezd do Skotska nebo do rumunského Banátu, které jsme si sami zorganizovali. 

Ale zpátky k letošnímu výročí. Spojili jsme příjemné s užitečným a na odpoledne v sobotu 30. listopadu naplánovali jednak valnou hromadu a po ní večírek. V první části odpoledne jsme tak zhodnotili letošní rok, připomněli jsme si letošní uplynulé akce v přírodě doma i v zahraničí, naše hudební či cestovatelské večery, besedy nad zajímavými knihami i pokusy o výtvarné běsnění. Posbírali jsme nápady na příští rok, seznámili se s již naplánovanými delšími akcemi především v zahraničí. Nakonec jsme zvolili nové vedení, které se u nás co dva roky střídá, a poděkovali dosavadním tahounům.

Po vydatném domácím guláši započal večírek, kdy byl čas si popovídat i zazpívat u kytary, ochutnat, kdo co donesl jedlého pro ostatní, a vůbec se příjemně naladit na ten svět za oknem. Všichni to s výhledem na dlouhou zimu potřebujeme, a tak jsme se opravdu snažili, až to vidět bylo.

Děkuji všem, kteří se v sobotu ukázali a samozřejmě i těm, kteří celé odpoledne připravili, protože mi tam bylo moc fajn.

Fotky z akce jsou zde »

Hynek Pečinka