Kontrola stavu podzimu v luzích Litovelského Pomoraví

16.10.2011 15:50

Tam, kde je hezky, stojí za to se vrátit. Proto jsme se letos podruhé vydali do Litovelského Pomoraví a šli jsme dokonce téměř stejnou trasu jako na jarním pochodu za čuníkem, tentokrát ale kratší. V sobotu 15. října se nás z Horky nad Moravou po červené značce přes přírodní rezervaci vydalo 15 a pes. Cestou nám Hynek na několika zastaveních krátce povykládal o zajímavostech přírody a historie tohoto kraje. Šestičlenná skupinka kolegů z Tyflocentra ale s námi dlouho nevydržela. Hned kousek za ekocentrem Sluňákov, na jehož střechu jsme předtím vyšli za vyhlídkou, chytli jinou rychlost a zmizeli do hlubin lužních lesů plných bobrů, vyder, kuněk, žábronožek a jiných šelem a už jsme je nespatřili. 

Na Loveckou chatu za Horkou už jsme tedy dorazili v menším počtu, i tak byla ale obsluha zaskočena. Využili jsme určitě jednu z posledních možností posedět s kávou venku na zahrádce na sluníčku a po chvíli jsme pokračovali přes Hynkov do Lhoty nad Moravou, kde byla další zastávka v místním hostinci. Ten dnes sloužil jako start i cíl tras Pochodu Dobrých hospodářů, jehož 11kilometrovou trasu jsme vlastně šli. Pochutnali jsme si na dobrém pivku a uzeném s křenem a pak už jsme jen došli tři kilometry do Střeně, odkud nám jel za chvíli vlak do Olomouce. V nádražní restauraci jsme pak expedici ukončili.

Dnes jsme toho sice moc neušli, ale zato jsme se zase o trochu víc poznali a bylo nám spolu dobře. A užili jsme si podzimní sluníčko.

Fotky z akce jsou zde.