Květen 2017 s Malou liškou

27.04.2017 16:54

Nějak jsme s tím jarem asi předčasně jásali. Na konci dubna panují deště a ranní teploty kolem nuly, které se přes den o moc nezvedají. Snad to brzo skončí a my se budeme moci těšit z údajně nejkrásnějšího ročního období. V měsíci květnu chceme rozrazit nepříznivé počasí následujícími akcemi zaměřenými především na setkávání mezi sebou. Společně zamakáme a pobavíme se na lesní brigádě, společně si užijeme první letošní muzicírování v kulisách olomouckých parků, společně se vypravíme do pro některé neznámých končin čtvrti Nová Ulice, spolu vyjedeme na kolech na Prostějovsko a budeme vařit na řecký způsob a setkáme se i nad historickým románem. Setkávání s ostatními lidmi je to, co dělá člověka člověkem a prospívá mu. A kdo jsme my, abychom to měnili, že?

 

Pátek - pondělí 5. - 8. května LESNÍ BRIGÁDA PŘÁTEL PŘÍRODY

Deštné v Orlických horách | akce je obsazena | více zde...

výjezd za prací a zábavou na společný víkend s ostatními skupinami českých Přátel přírody

 

Čtvrtek 11. května MUZICÍROVÁNÍ V PARKU: W&S Band a Duo RoHan

17.00 | prostranství u sochy B. Němcové v Čechových sadech

Třetí ročník putovního parkového hudebního festiválku Muzicírování v parku zahájí osvědčený W&S Band (Krčmaň, folkrock a blues z hanácké stepi), po němž vystoupí ještě i Duo RoHan (Olomouc, folk).

Nezapomeňte si vzít s sebou podzadníky, sedí se na trávě. Za deště se akce nekoná. Vstupné dobrovolné, do klobouku.

 

Úterý 16. května DO PŘÍRODY VE MĚSTĚ: Nová Ulice, Tabulový vrch - Cestou k západu

16.00 | sraz na konečné tram 1, 4, 6 Nová Ulice

Jednou z posledních tras projektu Do přírody ve městě, kterou jsme zatím ještě hromadně neprošli, je trasa ve čtvrti Nová Ulice. Její autorka Věrka Zatloukalová tudy povede pohodovou několikakilometrovou odpolední vycházku, při níž si prohlédneme mj. budovu s vodojemem z roku 1973, místní hřbitov, bývalou cihelnu a heliport, odkud se pokocháme i výhledy na město.  

Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 20 Kč.

 

 

Sobota 20. května CYKLOTURISTIKA: Prostějovsko na vlastní kola

6.50 | sraz Olomouc hlavní vlak. Nádraží, vlevo v hale (odjezd vlaku 7.06 směr Brno)

V máji si vyšlápneme na kolech na Prostějovsko. Méně zdatní či lenivější cyklisté mohou využít cyklobusu, který odjíždí z Prostějova v 7.55 z autob. nádraží do Protivanova. Je ale potřeba nahlásit se kvůli počtu míst v cyklobusu, a to nejpozději do 6. května včetně na e-mail: salavka@seznam.cz. Více zdatní si pěkný kopec do Protivanova vyšlápnou. Odtud se potom společně vydáme po trase prameny Punkvy – Skalky – Suchý – Repy – Hamry - Soběsuky - Plumlovská přehrada zpět do Prostějova. V nohách potom budeme mít kolem 40 - 50 km. Předpokládaný návrat do Olomouce je do 18. hodiny. Akci vedou Božena Böhmová a Marcela Hoffmanová. 

Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 20 Kč. Na srazu se lze domluvit na společných jízdenkách. 

 

Čtvrtek 25. května KUCHAŘSKÝ WORKSHOP: Tak chutná Řecko

17.00 | Klub pro seniory Hodolany, Jiráskova 9

Využijte příležitost naučit se připravovat pravou řeckou musaku a typický řecký dezert s pravou Řekyní, Androniki Valáškovou. Zároveň se můžete naučit základy řeckých tanců s lektorkou Mirkou Stroupkovou, která představí své kurzy. Na akci je třeba se přihlásit do 22. května včetně u Heleny Jandové na mail helenajandova@seznam.cz.

Příspěvek na potraviny: členové Přátel přírody 60 Kč, hosté 80 Kč.

 

Úterý 30. května SETKÁNÍ S KNÍŽKOU: Historický román

18.00 | Fox club (Klub pro seniory), Javoříčská 2 – u zastávky tramvají „Okresní soud“

Květnové povídání z cyklu Setkání s knížkou se bude věnovat fenoménu historického románu. Ten je literárním záznamem minulosti, je to příběh, který podává svědectví o minulých událostech. Pokud jste nějaký, český či světový, četli a chcete s ním seznámit ostatní, jste vítáni. Stejně tak pokud si chcete jen odnést doporučení, jaký historický román by se mohl líbit právě vám.

Setkáním provází Eva Sommerová. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 20 Kč.