Květen 2019 s Malou liškou

10.04.2019 17:13

Na měsíc květen jsme naplánovali a připravili doslova přehršel nabídek pro váš aktivní volný čas. Hned v úvodu je třeba zdůraznit, že nejsou určeny jen našim členům, ale všem veselým lidem všeho věku i velikosti. Ať už jste Přátelé přírody, nebo „jen“ přátelé přírody (a kultury), můžete s námi strávit své volné květnové chvíle na raftech v Litovelském Pomoraví, na netradičním Cestovatelském večeru po stopách historických odrůd ovocných stromů, zahrát si minigolf a projít se přírodou za olomouckými humny.

Navštívíte s námi na celý víkend podhůří Orlických hor, strávíte jeden den na výletě v Moravském krasu nebo na túře v Hrubém Jeseníku. Můžete si zasoutěžit o ceny v Evropském kvízu, podívat se do útrob prostějovské hvězdárny nebo na úžasnou rekultivaci bývalé slévárenské skládky v Pasece, z níž vzniklo arboretum Makču Pikču. A již tradičně, i květen můžete zakončit Setkáním s knížkou, kde se potkávají ti, co opravdu umějí a chtějí číst.

Docela fajn výběr, že? Snad jsme se trefili do vašeho vkusu. Těšíme se na vás na všech těchto akcích!

 

Středa 1. května VODÁCKÁ Na raftech Litovelským Pomoravím

První máj na vodě. Pro předem přihlášené, akce je obsazena.

 

Čtvrtek 2. května CESTOVATELSKÝ VEČER Gruzie, Arménie, Sibiř

Ovocný strom - nejstarší kulturní dědictví

18.30 │ Fox club (v prostorách klubu pro seniory), Javoříčská 2

Netradiční Cestovatelský večer, tentokrát o lidech a místech žijících dodnes trvale udržitelným způsobem života. Přeneseme se na východ, na hranice Evropy a Asie a pak ještě dál, až na Sibiř. Právě odtud pocházejí nám běžně známé ovocné dřeviny. Besedu s Jožkou Čermákem pořádáme ve spolupráci se spolkem PagoPago, mezinárodní dobrovolnickou neziskovou organizací, která byla založena pro zalesnění planety.

Vstupné: členové spolků Přátelé přírody, z. s. a PagoPago zdarma, hosté 30 Kč.

PagoPago: cílená výsadba ovocných a lesních dřevin v oblastech ohrožených erozí, suchem, povodněmi,  ztrátou biodiverzity nebo krátkozrakými zásahy člověka. Více...

 
 

Středa 8. května V POHYBU Minigolfový turnaj a Stezka Kolkolem Olomouce

  • 10.00 | sraz před pokladnou Minigolfu TJ Lokomotiva, tř. 17. listopadu 3

Dopoledne volné středy pojmeme hravě – po skupinkách se probojujeme od 1. do 18. jamky minigolfového hřiště vedle rozária. Přijďte si zasportovat a pobavit se! Občerstvení možno zakoupit na místě. Vstupné 80 Kč (možná bude skupinová sleva). Přihlášky do pondělí 6. 5. včetně na e-mail salavka@seznam.cz. Program organizuje Hana Hulíková.

Pro zájemce po skončení minigolfu společné občerstvení v blízké hospůdce a společný odjezd na další program. Lze také jen přijít na odpolední vycházku.

  • 14.00 | sraz na zast. busu 20 Klášterní Hradisko (z Tržnice ve 13.43)

Odpolední vycházka "Kolkolem Olomouce" od kláštera Hradisko přes Poděbrady do Chomoutova (a podle chuti i k místnímu jezeru). Trasa stezky prochází "obyčejnou" krajinou v bezprostřední blízkosti města Olomouce i pestrou přírodou rezervace Plané loučky v CHKO Litovelské Pomoraví. Trasa má 8 km. 

Vycházku vede Hynek Pečinka. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč

 

 

Pá - ne 10. - 12. května CYKLO + TURISTIKA Víkend v orlickém podhůří

Přehrada Pastviny, Pardubický kraj │ Víkendový výjezd za poznáním zajímavého koutu Česka. Více...

 

Úterý 14. května POSED Evropský kvíz o láhev sektu

akce zrušeba

 

Sobota 18. května VÝLET Rudické propadání

Sraz 6.45 │ vlevo v hale vlak. nádraží Olomouc hl. n. (odjezd vlaku v 7.06 směr Brno)

Tentokrát se vydáme do samého středu Moravského krasu. Pojedeme do Blanska a odtud půjdeme romantickou krajinou do obce, pod kterou protéká ponorný potok s jeskyněmi Rudického propadání s nejhlubší suchou propastí v ČR. V Rudici je ale mnoho dalších zajímavých míst, která také navštívíme, jako např. pískovna Seč nebo větrný mlýn holandského typu s muzeem.

Celkem ujdeme trasu do15 km. Návrat do Olomouce je naplánován kolem 19 hod.

Akci vede Jana Votroubková. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Na srazu se lze domluvit na společné jízdence na vlak.

 

 

Sobota 18. května TURISTIKA Údolím Bílé Opavy na Praděd a Červenohorské sedlo

8.15 │ odjezd ze stan. 4 Olomouc aut. nádr. směr Jeseník (doporučujeme zakoupit jízdenku s místenkou předem)

Z Karlovy Studánky vyrazíme po naučné stezce podél Bílé Opavy. Ta prochází po mnoha mostcích, schodištích a lávkách po březích nejkrásnější horské bystřiny Jeseníků. Kromě vodopádů, četných kaskád a peřejí, skalních útvarů vede stezka romantickými zákoutími smrkového pralesa. Přes nejvyšší bod Jeseníků Praděd půjdeme dále, až na Červenohorské sedlo. S sebou jídlo a pití na celý den. 

Trasa: 20 km náročným terénem, výškové převýšení 750 m (7 hodin chůze). Zpět busem z Červenohorského sedla v 18.53, příjezd do Olomouce ve 21.00).

Akci vedou Marta P. Perůtková a Hynek Pečinka. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

Zájemci o kratší túru mohou dojít na Praděd, pak zpět do Karlovy Studánky a samostatně odjet domů.

 

 

Čtvrtek 23. května EXKURZE Okna vesmíru dokořán

17.30 │ Hvězdárna Prostějov, Kolářovy sady 3348

Nezdá se to, ale i nad Prostějovem září hvězdy. Vypravte se s námi na prohlídku prostějovské hvězdárny s ukázkou dalekohledů a krátkou přednáškou o historii a současné nabídce hvězdárny. Provázet a přednášet bude pan Martin Tylšar. Vstupné: 40 Kč dospělí, 20 Kč děti a důchodci. Akci zajišťuje Marcela Hoffmanová.

Doprava do Prostějova individuální - např. vlakem z Olomouce hl. n. v 16.33 - v Prostějově hl. n. 16.58, dále z aut. nádraží v 17.06 busem č. 9 - zastávka Plumlovská sídl. Zpět busem na aut. stanici a dál ve 20.00 vlakem do Olomouce. 

 

Sobota 25. května VÝLET Makču Pikču není jen v jižní Americe

8.00 | sraz Olomouc - autobusové nádraží, nást. č. 4 (odjezd busu 8.15 směr Jeseník)

Kouzelné barvy jarní přírody pojedeme obdivovat na Sovinecko. Prohlédneme si unikátní arboretum Makču Pikču v Pasece se 4000 trvalkami a skalničkami, jehož majitel byl loni oceněn jako Osobnost Moravy. Některé květiny lze i zakoupit. Potom, dle časových možností a dohody, navštívíme známý hrad Sovinec nebo i Pradědovu sochařskou galerii v Jiříkově. 

Vstupné do arboreta je 60/50 Kč, do hradu 100/50 Kč, do Pradědovy galerie 80/70 Kč. Návrat do Olomouce je plánován do 18. hodiny. 

Akci vede Lenka Lenočka Pospíšilová. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Dopravu autobusem si hradí každý zvlášť.

 

 

Úterý 28. května SETKÁNÍ S KNÍŽKOU

18.00 │ Fox club (v prostorách klubu pro seniory), Javoříčská 2

Májové Setkání s knížkou bude zcela v režii účastníků. Přijďte třeba zrovna s Máchovým Májem, s detektivkou, beletrií, historickou knížkou nebo čímkoli, co zrovna čtete. Nezve vás k tomu hrdličky, ale Malé lišky hlas, a nikoli k jezeru hladkému, ale do Fox clubu. Přijďte na setkání lidí postižených tím, že rádi čtou!

Těší se na vás Eva Sommerová. Vstup je pro všechny zdarma.