Květen 2020 s Malou liškou

06.05.2020 09:36

Po dvou měsících, kdy jsme museli naše aktivity úplně stopnout, jsme zase zpátky. V rychlosti jsme připravili program na druhou polovinu května, abychom dohnali, co se dá. Vycházíme samozřejmě z vyhlášených opatření vlády a ministerstva zdravotnictví, která sledujeme, a na svých akcích se jimi budeme řídit. Takže se nebojte, že bychom dělali něco partyzánského. Spíš se pomalu vracíme do normálu a chceme vám zase nabízet aktivní volný čas na téma příroda, historie, kultura a mezilidský kontakt.

Přijďte za námi na dvě výtvarné dílny (tentokrát i pro muže), na jarní odpolední vycházku Do přírody ve městě nebo na dva výlety. První je spíše pohodově-poznávací určený seniorům mezi námi – pojedou do Tršic za žábou a koňmi – a druhý turistický do CHKO Poodří. Koronavirové chmury plánujeme zhodnotit a definitivně pohřbít na setkání našich členů a příznivců v taverně Rigani a nacpanou druhou polovinu května uzavře Kulturní úterý o Liboru Vojkůvkovi – výjimečně ve čtvrtek.

Přijďte si vynahradit dva měsíce nouzového stavu, který nás vykolejil z normálního běhu věcí. Pomůžeme vám navrátit se co nejvíc do nálady, kterou jste měli před ním.

Pokud není uvedeno jinak, není se třeba na žádnou z akcí hlásit dopředu a všechny jsou otevřené veřejnosti všeho věku. Naše aktivity přinášíme ve spolupráci se statutárním městem Olomouc.

 

Úterý 12. května :: VÝTVARNÁ DÍLNA Lišek není nikdy dost

17.00 | Lutín, klubovna spolku Duha Křišťál. Doprava z Olomouce např. busem 16.42 ze zast. Fakultní nemocnice

V této nejasné době už máme aspoň v něčem jasno. Povolený počet do 10 osob je tak akorát na to, něco hezkého si vyrobit. Proto vás zveme na výtvarné odpoledne. Vybranou techniku, kterou jsme v ML ještě nedělali, si troufáme říci, někdo nedělal nikdy. A kdo jo, tak strašně dávno. Pojďme si vyrobit papírový model liščete velikosti psa jorkšíra. Není to sice práce na jedno odpoledne, ale my máme zrovna čas na seriál výtvarek.

Vezměte si sebou svoje tužky, nůžky nebo zalamovací nůž a pravítko. Potištěné výkresy, barvy a lepidla dodáme. Dezinfekci taktéž. Nabízíme 8 volných míst. Pokračování bude 19. 5. a dále dle zájmu. Hlaste se vždy do neděle předchozího týdne na mail lenocka@lutin.cz. 

Lektoři: manželé Pospíšilovi (Lenočka a Stoupa). Cena: 50 Kč/účastník.
 
 

Čtvrtek 14. května :: DO PŘÍRODY VE MĚSTĚ Vycházka z Nového Světa na Nové Sady

16.00 | sraz na zastávce MHD Šlechtitelů (bus č. 13 a 22)

"Motýli, památky, řeka i rybníky" na trase s názvem Objevitelská výprava podél vody s bonusem navíc

Rozjezd po koronavirové pauze by měl být pozvolný, proto zahajujeme pohodovou vycházkou v okrajových částech města Nové Sady a Nový Svět po jedné z našich tras Do přírody ve městě. Trasu obohatíme o návštěvu unikátního motýlária v areálu Florcentra, kde se pokocháme barevnou krásou tropických motýlů. Potom se vydáme přes místní památky Nového Světa a přírodu podél toku řeky Moravy na Nové Sady.
Zde je domluvena exkurze v tamním kostele se zajímavým hřbitovem, nakoukneme i k rybníkům Kaprodrom a Hamrys. Zhruba šestikilometrovou trasu ukončíme v některé z otevřených novosadských zahrádek na pivečku a snad i makrele apod. v blízkosti zastávek busů MHD.
Akci vede Hanka Hulíková. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

Úterý 19. května :: VÝTVARNÁ DÍLNA Lišek není nikdy dost II.

17.00 | Lutín, klubovna spolku Duha Křišťál. Doprava z Olomouce např. busem 16.42 ze zast. Fakultní nemocnice

Pokračování výtvarné dílny z 12. 5. Platí stejné podrobnosti jako pro 1. díl. Hlaste se do neděle předchozího týdne na mail lenocka@lutin.cz.

 

 

Středa 20. května :: SENIOŘI Výlet Jarní vody - z Tršic na Výkleky

9.40 | sraz v Olomouci na hlavním nádraží, zastávka autobusů "H" (9.57 odjezd do Tršic busem č. 311)

Prohlídka Tršic s výkladem, Žába, splav, přes Chaloupky k vodní nádrži. Najíst se můžeme v hospodě U Radnice (777 302 054) s tím, že jídlo bude v menu-boxu. Objednat se musí do 8:00 ráno toho dne. Jinak jídlo vlastní, s sebou. 13:05 – ODJEZD z náměstí busem asi 10 min, vystoupíme v Lazníčkách – kaple. Půjdeme asi 2 km, prohlédneme si kapli i větrný mlýn s výkladem.

První skupina: 13:50 – odjezd ze stejné zastávky do Výklek – Dolní konec. Dále pěšky asi 750 m a dojdeme k zatopenému lomu, obhlídka…

Druhá skupina: Doporučujeme! Může jít pěšky od Větrného mlýna do Výklek až  k zatopenému lomu, trasa asi  4 km, obhlídka…

U lomu se obě skupiny zase spojí. (Pizzerie U Lomu: 777 991 266). 16:20 – SRAZ: Výkleky – čekárna. 16:35 – ODJEZD do Olomouce, příjezd 16:50 Hlavní nádraží.

Roušky a foťáky všichni s sebou!!! Přihlášení předem a info: Eva Sommerová, tel. 775 194 822, evasommerova@gmail.com

 

Sobota 23. května :: TURISTIKA Za rybníky do CHKO Poodří II

Sraz 7.35 | vlevo v hale hlavního vlakového nádraží v Olomouci (odjezd 7.51 směr Hranice)

Navážeme na svůj podzimní výlet do CHKO Poodří. Tentokrát se projdeme druhou částí chráněné oblasti, ze Suchdolu nad Odrou do Studénky. Trasa povede podél několika rybníků, které zde vznikaly už od 15. století. Od r. 1991 je CHKO Poodří chráněna jako mokřad mezinárodního významu a patří mezi důležité ptačí tahové cesty střední Evropou. Pokud už po koronapauze otevře, navštívíme i Dům přírody Poodří v Bartošovicích spojený se záchrannou stanicí ohrožených živočichů. Celkem ujdeme 20 km po rovině, cestou možnost občerstvení v rybí restauraci. Trasa zde: https://mapy.cz/s/bazogumova. Zpět v Olomouci budeme do 18.15 hod. 

Jízdné vlakem si hradí každý sám, na srazu je možnost domluvit se na společnou jízdenku.

Výlet vede Hynek Pečinka. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

Úterý 26. května :: POSED Hodime si kôronó

17.00 | Restaurace Rigani taverna a bar, Letců 36, Olomouc-Neředín

Kdykoli mezi 17. a 20. hodinou můžete dorazit na volné setkání olomouckých Přátel přírody do česko-řecké taverny Rigani na tramvajové konečné v Neředíně. Členové a příznivci spolku se tu potkají po koronavirové pauze v době, kdy už se to může. Společně zahodíme karanténní chmury a celou koronu s nimi.

Bude možnost dozvědět se podrobnosti k nejbližším plánovaným akcím, povykládat si s lidmi, které už znáte, nebo se s některými blíže seznámit a možná dojde i na kytaru a společný zpěv. Členům, kteří si ještě nevyzvedli nové členské průkazy, je vezmeme s sebou.

Vstup volný, jsme otevřeni každému příchozímu se zájmem o naši činnost.

 

Čtvrtek 28. května :: KULTURNÍ ÚTERÝ (výjimečně ve čtvrtek) 

Renesanční člověk Libor Vojkůvka

18.00 | Fox club (v prostorách klubu pro seniory), Javoříčská 2

Současně divoký extrovert i plachý introvert. V hlavě včelín, gejzíry myšlenek a nápadů. Vypadal divoce, ale jeho obrazy jsou obzvláště poctivé, plné promyšlených symbolů, barev a souvislostí. V malbě používal techniky starých mistrů. Obrazy jakoby svítí a jsou natolik řemeslně precizní, že mohou vydržet po staletí. Nelze vyjmenovat všechny talenty Libora Vojkůvky, znalosti, dovednosti a zájmy. Dlouho se takový člověk nenarodí, ale přesto se někteří „umělci“ snaží ho napodobit. Opisují, cítí se jeho pokračovateli, ale je to znát na první pohled. Některé si v květnovém setkání ukážeme.

Těší se na Vás Eva Sommerová. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.