Leden 2018 s Malou liškou

19.12.2017 08:07

Lenivého tahá mráz za nos, před pilným smeká. Tak praví jedna lednová pranostika. Protože nikdo nemá rád, když ho jiní tahají za nos, raději volíme druhou možnost. Proto jsme na leden připravili hned pět akcí, k nimž se můžete přidat.  Poté, co uklidíte své příbytky a mysl od oslav na konci odešlého roku, se můžete s námi vydat do Jeseníků na turistiku pěšky či na lyžích a na Posedu se seznámit s našimi nejzásadnějšími aktivitami v roce 2018 doma i ve světě, v oblasti přírodní, kulturní i mezikulturní. V půlce měsíce vyjedeme na exkurzi za secesními památkami Prostějova a v závěru ledna bude místo pro kuchařský workshop v bulharském stylu a tradiční Setkání s knížkou - tentokrát s dílem Saint-Exupéryho. Na leden zimní spánek rozhodně neplánujte! :-)

Všechny lednové akce jsou otevřeny nejen pro naše členy, ale i pro zájemce z řad veřejnosti - prostě pro fajn lidi všech velikostí.

Leták s lednovými akcemi ke stažení: 1801_malaliska_leden.pdf (223 kB)

 

Sobota 6. ledna TURISTIKA Na Tři krále jdeme dále - pěšky i běžky

7.30 │ vlevo v hale vlakového nádraží Olomouc hl. n. (odjezd vlaku 7.56 směr Jeseník)

První turistickou výpravu roku 2018 budeme směřovat do Branné, obci známé rozsáhlým gotickým hradem Kolštejn. Dle aktuálních sněhových podmínek vytvoříme dvě skupiny, a to pěší a běžkařskou. Pěšáci se vydají po polytematické naučné stezce Pasák (12,5 km), která vede například kolem zajímavých skalních útvarů či pěchotních srubů. Běžkaři mohou využít zdejší běžecký okruh Branná - Kronfelzov - Šléglov (13 km). Na závěr výletu se sejdeme v příjemné restauraci Kolštejn v Branné s vlastním minipivovarem. Návrat do Olomouce je plánován kolem 17. - 18. hod. 

Akci vedou Hanka Hulíková a Helena Jandová. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 20 Kč. Jízdné si hradí každý zvlášť, na srazu se lze domluvit na společnou jízdenku.

 

 

Úterý 9. ledna POSED Pozvání na akce roku 2018

18.00 | Restaurace Na Baště, Dobrovského 26 - pod „Hanáckým kopcem“ (mapa)

První letošní posezení (proto „Posed“) olomouckých Přátel přírody se svými příznivci (i s vámi). Přijďte se podrobně seznámit s nabídkou našich letošních vícedenních výjezdů po Česku i do zahraničí, zeptat se na to, co potřebujete vědět, a taky se dobře najíst i napít z nabídky restaurace. 

Vstup je volný.

 

Sobota 13. ledna EXKURZE Prostějov secesní

9.15 │ vlevo v hale vlakového nádraží Olomouc hl. n. (odjezd vlaku 9.33 směr Prostějov), připojit se lze i v 10.05 hod. na ŽSt Prostějov - místní nádraží

Trasa lednové exkurze povede po stopách soužití Čechů, Němců a Židů, které na konci 19. století přivedlo Prostějov k nebývalému rozkvětu. Po secesních i jiných památkách města vztahujících se k oné době povede komentovanou vycházku Marta P. Perůtková. Připomeneme si mimo jiných i zdejšího rodáka Georga Schmiedla, zakladatele našeho hnutí Přátel přírody. Návrat do Olomouce je plánován do 17.00 hod.

Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 20 Kč. Jízdné si hradí každý zvlášť, na srazu se lze domluvit na společnou jízdenku.

Pozor! V termínu probíhá 1. kolo prezidentské volby. Zájemci o návštěvu volební místnosti v Prostějově si předem vyřídí voličský průkaz. Pojďte volit s Malou liškou! ;-) 

 

Čtvrtek 25. ledna KUCHAŘSKÝ WORKSHOP Ochutnávka bulharské kuchyně

17.00 │ Klub pro seniory Hodolany, Jiráskova 9 (mapa)

Další ze série kuchařských workshopů se tentokrát zaměří na kuchyni bulharskou, jejíž průvodkyní nám bude Ilona Hýblová. Připravíme si bulharskou specialitu z paprik a něco sladkého k zakousnutí jako překvapení. Také si něco povíme o historii a zvycích Bulharů, žijících v naší zemi. 

Na akci je třeba se dopředu přihlásit u Hany Hulíkové na e-mailu salavka@seznam.cz, a to do 22. ledna včetně. Příspěvek na potraviny: členové Přátel přírody 60 Kč, hosté 80 Kč.

 

Úterý 30. ledna SETKÁNÍ S KNÍŽKOU Saint-Exupéry – člověk, co měl rád lidi

18.00 | Fox club (v prostorách klubu pro seniory), Javoříčská 2 (mapa)

Antoine de Saint-Exupéry není neznámý autor. Jeho Malý princ, neprávem řazený mezi dětskou literaturu, je prostě jedno velké moudro. Stejně jako jeho další, už méně známé knížky. Pojďme poznat spisovatele a jeho dílo, které mnohým změnilo život. Těší se na vás Hynek Pečinka a Eva Sommerová.

Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 20 Kč