Lednová Kutná Hora nadchla historickými památkami i nádhernou výstavou

29.01.2020 09:37

Toho sychravého a mrazivého rána, v sobotu 25. ledna, se mi vůbec nechtělo vstávat a jít na vlak. Přemohla jsem se a vůbec nelituji. Kutná Hora mě dostala. Voněla mi cigaretami Philip Morris, uchvátila majestátními katedrálami a jako bych cítila přítomnost dávných kutnohorských havířů. Na překrásné výstavě loutek, obrázků, ilustrací a animovaných filmů Jiřího Trnky jsem se vrátila do svého dětství. Byla to krásná sobota a velký dík patří Martě coby výborné průvodkyni. V Kutné Hoře jsem byla poprvé a určitě se tam ještě někdy podívám. (Helena Jandová)

Taková byla podle ohlasů účastníků naše historická exkurze, která směřovala do perly české gotiky a baroka, do Kutné Hory. Uzavřela první měsíc našeho jubilejního roku. V sobotu 25. ledna 2020 se na ni vydalo 16 nadšených zájemců, které neodradil ani brzký ranní sraz. Před desátou dopolední už jsme se procházeli po předměstí Kutné Hory, kolem sedleckého kláštera, kde nyní sídlí „tabačka“ Philip Morris a šíří kolem sebe vůni tabáku. Někteří z účastníků se sem vrátili ještě odpoledne, aby navštívili zdejší proslavenou kostnici.

Minibusem místní dopravy jsme se přesunuli do centra města, ke Kamenné kašně. Odtud vedla prohlídka, na niž se pečlivě připravila Marta P. Perůtková. Na zajímavá místa Kutné Hory a historii s nimi spojenou nás upozorňovala téměř tři hodiny. Hlavním magnetem byl samozřejmě gotický chrám sv. Barbory, který mají na svědomí stavitelé pražského Víta, Matěj Rejsek a Petr Parléř, ale i další mistři svého řemesla. V Kutné Hoře bylo i výjezdní sídlo českých králů a zemská mincovna, a to ve Vlašském dvoře, jenž stojí dodnes.    I ten jsme navštívili.

Renesance město tenkrát minula, proto jsme se dále věnovali památkám barokním. K nim patří bývalá jezuitská kolej, obrovský komplex propojující chrám sv. Barbory s městským jádrem. Po skončení provázené prohlídky sem zamířili ti, co neodjeli do kostnice na předměstí. V objektu dnes jsou výstavní sály Galerie Středočeského kraje – GASK a naším cílem zde bylo navštívit výstavu z tvorby výtvarníka Jiřího Trnky s názvem V zahradách imaginace. Expozice zabrala prostory v několika patrech budovy, byly zde obrazy, loutky, interaktivní herny. Zaujaly nás ale i další výstavy, už proto, že vstupenka platí do celé Galerie.

Lednová kulturní a historická exkurze potvrdila, že Přátelé přírody nejsou jen úzce zaměření „zeleným“ směrem. Důležité jsou pro ně i kořeny našeho světa, naší kultury. A ty jsme v Kutné Hoře objevili s takovým úžasem, že se sem rádi zase někdy vrátíme. Třeba i s vámi.

Výběr fotek od Petra Leinerta a Hynka Pečinky je zde.