Malá liška na prázdninovém špacíru na Špacírštejn

08.08.2019 11:40

Za tajemstvím repliky středověkého hrádku Špacírštejn jsme se vydali v sobotu 3. srpna 2019. Na start výpravy do Prostějova nás z různých směrů nakonec dojelo a došlo jedenáct. Přestože je umělá zřícenina Špacírštejn turisticky atraktivní místo, nevedou k ní žádné ukazatele ani stezka. To ale neodradilo vedoucí výpravy Boženu Böhmovou, která pozoruhodnou stavbu pár týdnů před naší výpravou mezi poli a lesem našla a vytýčila pro nás vycházkový okruh kolem ní, končící v Ptenském dvorku.

Hrádek, který jsme našli mezi obcí Lipová a přírodní rezervací Lipovské upolínové louky, postavil v letech 2006 až 2010 zdejší obyvatel Zdeněk Procházka. K tomu využil kameny sesbírané z okolních polí a většinou je nasucho naskládal.  Dominantou stavby je tři metry vysoká kruhová věž, zatím bez střechy. V hrádku nechybí ani malá hladomorna a pozůstatky po hradních hodech, kosti zřejmě snědených zvířat.

My jsme si museli vystačit s vlastními zdroji a u zdejšího ohniště jsme si opekli přinesené špekáčky. Pivečko jsme si dali v lipovské hospůdce U Muzikanta a pokračovali jsme přes louky a lesy do Ptenského dvorku.

Po cestě nás chytl pěkný liják, déle než hodinu jsme šli ve více či méně silném dešti. Ale zase tak moc nám to nevadilo, protože jsme byli vybaveni pláštěnkami a deštníky a uprostřed lesů jsme mohli spočinout v přístřešku pro turisty, vybaveném i grilem. Grilovat už ale nebylo co, tak jsme se tam aspoň trochu zahřáli štamprlemi slivovičky a mandlovičky některých zúčastněných. 

Doma mi pak fit náramek ukázal, že výšlap za romantikou a přírodou obnášel necelých dvacet kilometrů.

Za spokojené účastníky sepsala Hanka Hulíková

Několik fotek z výletu na Špacírštejn najdete tady.