Malá liška už podruhé na vycházce po stopách zmizelých Olomoučanů

28.11.2018 21:06

Ve čtvrtek 22. listopadu jsme se znovu vydali po stopách židovských spoluobčanů, zmizelých z města za druhé světové války a navázali jsme tak na loňskou dušičkovou vycházku. Tentokrát jsme se zaměřili na kameny Stolpersteine, které byly položeny v tomto roce. Na sraz u bývalé hejčínské vily průmyslníků Mayových přišlo 16 zájemců. 

Samotný projekt Stolpersteine, v jehož rámci jsou na různých místech Evropy pokládány pojmenované kameny před domy, odkud byli odvlečeni Židé, kteří už se po konci války nevrátili, na úvod představila Helena Jandová. Hanka Hulíková něco pověděla o rodině Mayů a osudu posledních z nich, kteří vilu obývali, Bedřichovi a Tereze, kteří zahynuli v koncentračních táborech. Jejich krásný dům navrhl rakouský architekt Jakob Gartner, mj. i autor olomoucké synagogy. 

Pokračovali jsme po trase a sklonili se k další kamenům v ulicích Na Trati, Litovelské, Mozartově. O někom se podařilo najít jen kusé zprávy, u jiných třeba jen fotografie. A tak například v ulici Na Vozovce, nad kamenem Boženy Pelikánové, nás Hanka seznámila s jejím osudem a Helena zase připomněla sochařská díla jejího muže Julia Pelikána, která zdobí Olomouc. 

Přes již tmavý park jsme potom došli na ulici Javoříčskou, kde má mj. kámen Dr. Arpád Schwarz, o jehož smutném životě a konci vyprávěla Helena. Ve stejném domě bydlela i baletka olomouckého divadla Roma Mertensová (dole na kresbě) se synem Vincencem. I oni zahynuli v Osvětimi. S dojemným příběhem z jejího života i krásnou barevnou podobiznou nás seznámila Hanka. Pak už to bylo jen pár kroků na Palachovo náměstí, kde jsme si za svitu baterek prohlédli pamětní desku na místě vypálené synagogy. Fotky synagogy v celé její kráse a po požáru ukázala a pár slov o ní řekla Helena. 

 

 

 

 

 

 

 

Protože kamenů stále přibývá a máme ještě spoustu fotek a příběhů z jiných olomouckých čtvrtí, budeme v procházkách po Stolpersteinech určitě pokračovat.

Helena Jandová, Hana Hulíková. Fotky dodala Tonka Caleková