Malá liška v Metzingenu: společné zážitky s jihoněmeckými Přáteli přírody

03.10.2012 21:28

Už od loňských Velikonoc se dvakrát ročně setkávají Přátelé přírody z Olomouce a z města Metzingen v německé spolkové zemi Bádensko-Württembersko. Na jaře jezdí Němci do okolí Olomouce, na podzim jim Moraváci oplácejí návštěvu u nich doma. Cílem je poznávat místní krajinu a příběhy v ní zakleté, dostat se pod kůži místním lidem, rozvíjet to, co oba národy spojuje, a překonávat, co je dělí.

Přátelé přírody z Metzingenu svým českým kolegům ve dnech 26. - 30. září nachystali pestrý program. Hned po půldenní cestě vlakem a ubytování v Domě Přátel přírody (Naturfreundehaus) Falkenberg se přes vinice vydali do vesničky Kappishäusern a tady navštívili typickou selskou sednici, kde každý dostal kopec zabíjačkových specialit domácí výroby a k tomu korbel vína.

K nedávné historii druhé světové války přičichli ve čtvrtek dopoledne v Eckerwaldu, v místě, kde se v roce 1944 za použití stovek válečných zajatců budovala továrna na břidlicový olej. Zážitky o poznání pozitivnější čekaly ve staroslavném městě Tübingen, jehož velkolepost všechny nadchla. Po příjezdu k nádraží v Metzingenu se hosté z Olomouce rozdělili do tří německých rodin (Epplerovi, Fischer-Lewakovi, Wilhelmovi) a strávili s nimi společný večer při jídle, pití a povídání.

To byla ale teprve půlka akce. Páteční ráno zastihlo účastníky ve vinicích nad Metzingenem, kterými prošli do vesničky Glems. Tady navštívili netradiční "muzeum" sadařství, dozvěděli se, jaké tradiční odrůdy ovoce se v oblasti Švábského Albu pěstují a pěstovaly, a ochutnali zdejší výborný mošt. Švábsky se mošt řekne taky "mošt", ale na rozdíl od našeho má zhruba 5 procent alkoholu. Kolem poledne jsme na chvíli zapadli do zajímavého lokálu u Hirsche v obci Neuhausen, který provozuje i své internetové rádio. Na trase čekala ještě rodinná moštárna Reusch, kde byla příležitost vidět celý proces výroby ovocné šťávy. Opět nechyběla ochutnávka. 

Pátek byl docela hektický. Poté, co unavení Češi sotva stihli na Falkenbergu vypít kávu, hned program pokračoval. V plánu byl workshop, díky kterému mohli nahlédnout do tajů švábské kuchyně. Uvařit místní speciality spätzle, maultaschen a apfelkuchen se Čechům podařilo za pomoci kuchařské směny Doris a Hanse, hosté Němcům zase předvedli valašskou kyselici. Tu ocenil i primátor města Metzingen Ulrich Fiedler, který nejen že vážil cestu na Falkenberg, aby přivítal české Přátele přírody ve svém městě, ale zapojil se i do vaření "primátorských spätzlí". Společně uvařené pokrmy doplněné o krajové speciality z Moravy a Švábska byly sněděny a zapity na společné slavnosti plné veselého povídání a zpívání.

Předposledním dnem společné akce byla sobota, strávená v přírodě. S klobásami na opékání v batůžcích vyrazili účastníci z obou skupin vlakem do Bad Urach a odtud přes skály a vodopády na z loňska známý cíl, Rohrauerovu chatu. Podzimní příroda Švábského Albu opravdu vzala za srdce, vyhlídka ze skal Rutschenfelsen to jen doplnila. Den končil společnou večeří a posezením.

Jedlo se vůbec nějak moc, asi to k oběma národům patří. Snad proto zvolili na závěr, na nedělní ráno, společný "brunch" (snídani + oběd v jednom). Při plném talíři dostal každý možnost zhodnotit akci a navrhnout změny a zlepšení pro příště. To bude o Velikonocích, na konci března v Olomouci. Snad to bez sebe toho půl roku vydržíme, i když z reakcí spousty ze zúčastněných to vypadá, že by spolu byli nejraději pořád. Bez ohledu na jazykové a zeměpisné a kulturní hranice. A to je moc fajn. Závěrečná společná procházka uličkami Metzingenu to jen potvrdila.

Na závěr se sluší poděkovat nejen všem, co společně vytvořili úžasnou atmosféru, tak moc úžasnou, že to snad nikdo nečekal. Děkujeme rovněž Česko-německému fondu budoucnosti za významnou finanční podporu, která umožnila nabídnout účastníkům akci za příjemnou cenu.

Hynek Pečinka

PS: Česká tečka za akcí byla docela dobrodružná. Po odjezdu z Metzingenu jsme po hodince museli jízdu přerušit ve Stuttgartu, kde vinou železničního neštěstí v podstatě vypadla vlaková doprava. Vyjednali jsme ale přenocování v hotelu v centru města na náklady Deutsche Bahn, německých drah, kterým tímto také děkujeme za podporu a nakonec i solidní přístup. Domů jsme se tak mohli vrátit sice o den později, ale nikterak rozezleni. Noc ve Stuttgartu totiž  taky stála za to!

 

Fotky z akce: https://mala-liska.rajce.idnes.cz/26._-_30._9._2012_Vsechny_chute_Svabska%2C_Metzingen%2C_J_Nemecko/