Mluvte jen tehdy, když to bude lepší než být potichu

29.10.2012 13:57

Mnoho z nás bylo v životě v situaci, například v rodině, u soudu, s přítelem, na schůzi, kdy bylo třeba někoho přesvědčit, něco obhájit, sebe obhájit, vysvětlit nebo prostě jen popsat dovolenou nebo výlet s naší Malou liškou.

Máme k tomu nádherný jazyk – češtinu, kterou lze vyjádřit naprosto vše. Ale přesto se mnohdy divíme, že výsledek naší komunikace či projevu se vůbec nedostavil, náš záměr propadl, lidé se nudili, nic nepochopili, usnuli. Jsou snad hloupí? I kdyby byli, je třeba si přiznat, že v každém případě je chyba na naší straně. Komunikační kanál se ucpal, prasknul, vypnul se. Proč jsme to nedokázali? Odpovědí je mnoho v knihách mnohých, sebereflexe nutná. A právě o tom byl seminář Rétorika a komunikační dovednosti, který pro naše členy 23. října lektorovala paní Milada Šnajdrová.

Není možné popsat, co všechno jsme se dověděli, jen ukázky:

  • Hlavní tři pilíře dobré komunikace jsou: naše vlastní slušnost a pak tolerance a respekt k protějšku.
  • Výsledek našeho projevu závisí jen ze 7% na volbě slov, ze 38% na nastavení hlasu  („Mluvte hlubokým hlasem, mluvte pomalu a nemluvte příliš“ - John Wayne) a z celých 55% na neverbálním projevu („Lidé možná zapomenou, co jste řekli, ale nikdy nezapomenou, jaké pocity jste v nich vyvolali.“)

Když se vrátíme k úvodnímu citátu a informaci, že slova vypovídají jen ze 7%, pak nás může napadnout, že 93% slov za celá staletí na celém světě bylo proneseno zbytečně, bez účinku. Takhle striktně to v běžném životě jistě neplatí. Vždyť co by dělaly dvě maminky s kočárky, když by si nemohly jen tak poplkat? Co by si počali dědci v hospodě, kdyby si jen lili pivo do hlavy a nemohli nadávat na režim?

O tohle v našem semináři samozřejmě nešlo. S naší výbornou lektorkou, paní Miladou Šnajdrovou, jsme nahlédli do dovednosti těch komunikací, které mají běh věcí a myslí někam posunout. Potěšila nás asi hodinová návštěva našeho největšího lišáka Hynka. Koukali byste, jak se hned šikovně zapojil!

Nedočkavě se těšíme na příští, částečně navazující seminář „ASERTIVITA A MANIPULACE“, který se koná opět v doupěti na Javoříčské 2, 6. listopadu v 17 hodin. Zveme všechny lišáky, kteří se hodlají kultivovat a zlepšovat i osobnostně v projevech ke svému okolí. Dotazy ráda zodpovím na tel. 775 194 822.

Nadrásala teta Eva