Mrazivá sobota v historické Olomouci

04.02.2012 20:08

Spousta je relativní slovo. Někdy je to stovka, jindy dvě nebo i víc. V podmínkách nejméně 15stupňového mrazu, který panoval v sobotu 4. února v Olomouci, je spousta sedmnáct. Právě tolik účastníků se sešlo ráno na Žižkově náměstí, aby se vydali na prohlídku města spojenou s povídáním o jeho historii. Zajímavá procházka s jedinou přestávkou v teple restaurace Kamenný mlýn se protáhla na čtyři hodiny.

Světa (a Olomouce zvlášť) znalý Jirka Hambálek nás seznámil se zajímavými zákoutími a jejich příběhy. Kopírovali jsme částečně trasu, kterou už před lety vyznačil Klub českých turistů, aby návštěvník města neminul nic důležitého. Od bývalého hotelu Palác jsme se přes parky pod hradbami dostali nahoru do města a pak přes Dolní a Horní náměstí a Michalský vršek až k Dómu sv. Václava, kde naše akce skončila.

Všem, co nezůstali sedět doma, patří pochvala, že se nezalekli mrazivého počasí a vyrazili s námi za poznáním i zábavou. Těm, co dodávali promrzlé skupině zahřívací prostředky, za všechny děkuji. Na závěr prozradím drb: Už se chystáme na výpravu do olomouckého podzemí. Počkejte si!

Chcete mrknout na fotky ze zmrzlého fotoaparátu? Jsou zde

Hynek Pečinka, vedoucí akce