Náročnější než podle plánu, ale o to zajímavější. Taková byla srpnová cykloturistika

05.08.2019 16:15

Na náš cyklovýlet "Ze Staráku do Olmíku" (sobota 3. srpna 2019) se přihlásilo celkem 7 statečných cyklistů. První skupina v počtu 3 lidí (Marcela H., Zdenka a Petr L.) se sešla v Olomouci na nádraží. Bez problémů jsme našli náš vlak i vagón a odjeli směr Přerov. V Přerově se k nám přidali Petr Z. (velitel) a Zdeněk Z. Cesta proběhla v pohodě a zanedlouho jsme vystoupili ve Starém Městě, kde se k nám připojila poslední dvojice (Jana a Milan). 

Počasí nám zatím přálo a tak jsme vyrazili k řece Moravě. Cesta probíhala po krásné, asfaltové rovině, ale asi po 9 km to pánské osazenstvo přestalo bavit a rozhodli se, že se podíváme do nedalekých kopců Chřibů. Vzali jsme to na Spytihněv (197 m n. m.), Halenkovice a v Kostelanech (375 m n. m.) jsme si udělali první občerstvovací stanici. Nachází se zde westernové městečko, tak jsme navštívili zdejší saloon, ale místo ohnivé vody jsme si dali pivo. Zde se s námi rozloučili Jana a Milan, kteří se vrátili přes Bunč (475 m n. m.) zpět do Starého Města. 

My zbylí jsme se vydali do Kroměříže, kam jsme dlouhým sjezdem dorazili okolo 13. hodiny. Prohlédli jsme si malebné náměstí a krásnou zámeckou zahradu. Zde jsme fotili a snad vlivem zámecké atmosféry sami začali vytvářet sousoší, čímž jsme se stali další atrakcí pro turisty. 

Další trasa byla spíš po nezpevněných cestách a vedla nás do Lobodic. Počasí se trošku zhoršilo a začalo poprchávat, takže posledních 15 minut to byl spíš sprint. Měli jsme velkou radost, když jsme dorazili do místního Sportbaru Baďa (198 m n. m.), kde jsme našli sucho, jídlo a studené nápoje. Zde se ujal vedení Zboža, který nás bezpečně vedl do 9 km vzdálených Věrovan. Po cestě měl ještě čas se vykoupat, zbytek nás neměl plavky, tak jsme koupání oželeli. 

Náš povedený výlet jsme ukončili ve Věrovanech v cukrárně v okolo 18. hodiny a odtud se rozjeli do svých domovů. Tentokrát byl výlet náročnější, než bylo v plánu, ale o to zajímavější. Zvládli jsme ho a už se těšíme na další.

Marcela Hoffmanová

Výběr fotek z povedeného cyklovýletu najdete tady.