Naše Cesta na sever nás zavedla na Krnovsko a Osoblažsko

20.05.2022 11:49

Máme za sebou druhý letošní prodloužený víkend. Konal se od čtvrtka do neděle 12. - 15. května na Krnovsku a Osoblažsku a měl název Cesta na sever. Právě tímto směrem se od Olomouce vydalo 15 účastníků výjezdu, z nich tři z liberecké skupiny našeho spolku Přátel přírody. Pro mnohé z účastníků byla tato část českého Slezska doposud neznámá nebo o ní měli jen hrubé povědomí, naopak organizátoři Tonka, Dalibor a Hynek tam mají kořeny, a proto do "svého" kraje ostatní rádi vzali a ukázali jim během čtyř dnů několik zajímavostí.

Ve čtvrtek v podvečer se všichni prošli po památkách v centru Krnova a někteří pak skončili v ruce s místním pivem Nachmelená opice. V pátek ráno je autobus odvezl do Osoblažského výběžku ze tří stran obklopeného Polskem. V obci Bohušov absolvovali prohlídku barokního kostela a na zřícenině hradu Fulštejn si opekli špekáčky. Z výběžku do vnitrozemí se přesunuli úzkorozchodnou lokálkou, které se tu říká Osoblažka, do Linhartov. V místním zámku čekal kastelán pan Hrubý, který vyrábí papírové figuríny s kostými z doby hraběte Sedlnického, kterými chce zaplnit celé panské sídlo. Následně vzniklo pětičlenné družstvo, které se po polské straně řeky Opavice vydalo na dvojrozhlednu Hraniční vrch, zatímco ostatní z Linhartov odjeli strávit dojmy z historicko-přírodního dne do Penzionu Pohoda, kde v Krnově bydleli.

Na sobotu připadlo pěší poznávání drobných chráněných území na předměstí Krnova, která jsme prošli mimo turistické značky. Začali jsme Starým hliništěm, pokračovali pod Kabátův kopec a na rozhlednu Ježník na kopci Vyhlídka. Bylo docela horko, tak se zoufale hodila občerstvovací oáza pod svahem Ježníku, penzion Hermes. Autobusem jsme se svezli do centra Krnova, někteří pak ještě strávili část odpoledne v Chářovském parku, jiní v secesní Flemmichově vile, kde nyní sídlí městské muzeum. Na večer byl připraven společný program s krnovskými Přáteli přírody, alias Severskými pány, v Hospůdce U mě. Kytary a jiné nástroje doprovázené zpěvy byly slyšet i přes půlnoc.

Liberečtí (P)přátelé museli odjet v neděli hned ráno, jelikož cestu měli dalekou. Ostatní se vydali na prohlídku unikátní zrekonstruované krnovské synagogy, udržované místním spolkem nadšenců a sloužící veřejnosti. Doprovodilo nás i několik místních (P)přátel. Zvládli jsme pak ještě výborný oběd v řecké restauraci na náměstí a někteří i rozloučit se s Nachmelenou opicí. Vlakem zajímavou krajinou přes Bruntál a údolí Bystřičky jsme pak přijeli domů do Olomouce.

Výběr fotek z výjezdu Cesta na sever je zde.