Nový rok jsme odstartovali tříkrálovým výšlapem po naučné stezce

09.01.2018 16:21

Na Tři krále o krok dále. My jsme jich na letošním prvním výletu v sobotu 6. ledna udělali kolem 18 tisíc, jak ukázaly fitness náramky některých ze šestnácti účastníků. A že to místy v tajícím sněhu a blátě nebylo úplně jednoduché! Šestice z nás si k tomu navíc ještě nasadila na hlavy papírové královské koruny Kašpara, Melichara a Baltazara, které se ukázaly být až překvapivě fotogenickými. 

Proč nevyužít tohoto pěkného data? Tentokrát jsme obkroužili obec Branná v podhůří Jeseníků po dvanáctikilometrové polytematické naučné stezce Pasák. Milovníci bílé stopy z našich řad museli oželet původně zamýšlenou i běžkařskou variantu výletu a brodili se spolu s ostatními sněhem mokrým a tajícím pěšky.  Ne všichni jsme k tomu zvolili odpovídající obuv, a tak nebyla nouze ani o mokré nohy. Na naučné stezce Pasák nás mezi čtrnácti zastaveními nejvíce zaujal právě stejnojmenný monumentální skalní útvar, připomínající pověst o zkamenělém pastýři, potrestaném pánem Jeseníků za to, že si nevážil svěřeného stáda ovcí.  

Samotná obec Branná je potom zajímavá především rozsáhlým komplexem hradu Kolštejn z počátku 14. století, který prochází v posledních letech rekonstrukcemi. Pozornost ale zaslouží i kostel Archanděla Gabriela a budova fojtství, obojí  ze 16. století. My jsme na začátku obce objevili ještě další novější raritu, samoobslužný Konibar, takovou místní obdobu Lesního baru v Horní Lipové. V něm jsme nepohrdli nabídkou pálenek z různých druhů ovoce. Závěr výletu potom patřil pozdnímu obědu ve zdejší restauraci Kolštejn. A tam jsme se shodli na tom, že nebylo vůbec špatné se po vánočních a novoročních oslavách zase trochu vyvětrat a nastartovat se na další turistickou sezonu.

Hanka Hulíková, spoluvedoucí dnešního výletu

Fotky z lednového turistického výšlapu najdete zde.