Na první adventní víkend jsme se vrátili do Budapešti

12.12.2018 16:56

Začátek adventu je pro nás, olomoucké Přátele přírody ze skupiny Malá liška, tradičně spojen se zájezdem za předvánoční atmosférou některého města v blízkém zahraničí. Poté, co jsme navštívili Vídeň, Krakov, Budapešť a Vratislav, jsme se do maďarské metropole letos vrátili na dvoudenní návštěvu, která proběhla o prvním adventním víkendu, 1. a 2. prosince 2018.

O zajištění ubytování a programu zájezdu se postarali Marta P. Perůtková a Hynek Pečinka. Dopravu tradičně zajistila cestovní kancelář JV Tour minibusem, ve kterém už někteří z nás mají vysezená svá místa. Řídila Andrea Poláková.

Návštěvu metropole jsme začali na Gellértově vrchu nad Dunajem, odkud se rozprostírá nádherný pohled na celé město. Následně jsme přejeli k secesnímu komplexu městské tržnice, kde se v několika patrech dá dostat všechno možné i se tam dobře a tradičně maďarsky najíst.

Oproti našemu prvnímu pobytu v Budapešti jsme změnili místo ubytování. Tentokrát jsme byli v bytech v domech z počátku 20. století v samém centru města. Stejně jako z celé Budapešti, i z našeho ubytování zářila zašlá krása kdysi výstavní metropole. Po docela dobrodružném hledání ubytování pro jednotlivé skupinky našich celkem 20 nocležníků jsme přejeli na Hradní vrch a vyrazili do pomalu se šeřících uliček, které nás dovedly k samotnému hradu. Odtud jsme pokračovali do podhradí a přes jeden z honosných mostů na druhý břeh, kde jsme navštívili nejprve jeden vánoční trh a pak jsme došli na druhý, kde naše společná vycházka končila. Každý se pak vrhnul podle vlastní chuti do víru velkoměsta nazdobeného na Vánoce.

V neděli ráno jsme autobusem přejeli na náměstí Hrdinů s charakteristickým památníkem uctívajícím hrdiny maďarské historie. Prohlédli jsme si i poblíž stojící Vajdahunyádský hrad, který vlastně opravdovým hradem není, a pak se rozdělili a trávili dopoledne po svém. Většina z účastníků zájezdu zamířila do blízkých Śzéchenyiho lázní, někteří do klasických tureckých a někdo jen tak na prohlídku míst, která jsme včera vynechali.

V půli odpoledne jsme se všichni sešli u autobusu a nastoupili na pětihodinovou jízdu domů, která ale docela rychle utekla. Po příjezdu do Olomouce jsme si mohli udělat u úkolu „zahájit advent“ pořádnou fajfku. A už nyní můžeme prozradit, že v příštím roce opět pojedeme zahájit advent, a to na dva  dny do Drážďan. Je se už teď na co těšit!

 

Výběr fotek z adventního zájezdu je zde a také tady.