Olomoučtí Přátelé přírody se chystají na léto. Jaké bude?

04.06.2014 16:52

Letní měsíce bývají ve znamení útlumu některých aktivit pro veřejnost, která se houfně přesouvá k vodě, do autobusů směřujících k moři, početné skupiny turistů okupují hrady a zámky anebo si dopřávají decibelů na hudebních festivalech pod širým nebem. Režim olomouckých Přátel přírody z klubu Malá liška bývá létem také poznamenán. Právě v období od šestého do osmého měsíce se konají výjezdy do cizích zemí, které byste pro jejich zaměření těžko hledali v nabídce cestovních kanceláří.

Organizátoři z klubu Malá liška se snaží zkombinovat příběhy krajin, kam se výpravy vydávají, s příběhy lidí, kteří v těchto krajích žijí. Účastníci se tak často dostanou na místa, kam by je nenapadlo plánovat návštěvu, a zažijí situace, které by jeden nevymyslel. V jižním Německu do pece nakládali tamní speciální cibulové koláče se sýrem a uzeným a pomáhali na biofarmě. Mezi českými osadami v rumunském Banátu se stejně jako místní pohybovali na povoze taženém koňmi, ve skotském baru tančili místní tance pod vedením holandské barmanky. Podobné to bude i v letošní sezóně.

Už v polovině června jedou Přátelé přírody z Olomouce na severovýchod Německa, do oblasti Meklenburských jezer kousek od břehů Baltu. Čeká je pětidenní poznávání přírody v tomto koutě u našich sousedů přímo na vlastní kůži. Kempovat budou společně se svými německými a belgickými kolegy, které na svou akci pozvali. Přátelé přírody jsou totiž celosvětové hnutí a společné aktivity napříč národy nejsou vůbec výjimkou. Tentokrát společně absolvují i celodenní plavbu na kánoích po jezerech, propojených říčkami, které se klikatí hustými lužními lesy. Cestou do Německa se Olomoučtí zastaví v Radebeulu u Drážďan, kde je muzeum Karla Maye, a na zpáteční cestě je místní kolegové z Přátel přírody provedou Berlínem, jak jej turisté neznají.

Několik dní zkraje července svátků stráví dvanáctičlenná parta u našich východních sousedů. Necelé tři hodiny cesty autem od Olomouce se nacházejí Súľovské vrchyNa relativně malém území jsou pohromadě bizarní skalní věže, strmá bradla, jehly, okna, homole, také dvě jeskyně a zřícenina Súlovského hradu. Předmětem zájmu olomouckých Přátel přírody ale bude i jedinečná flora a fauna, která tam je.

Nejodvážnější letošní akcí, i vzhledem k nejisté situaci na východ od nás, bude výjezd do Litvy přes oblast polských Mazurských jezer. Minibus obsadí 20 zájemců, co chtějí poznat atmosféru Pobaltí a nárůdku, který také píše s čárkami a háčky jako my. "Víte, že když chce Litevec vyjádřit, že se cítí obzvlášť dobře, řekne Krásně jako v lese?" ptá se Hynek Pečinka, předseda klubu Malá liška, a hned dodává: "Pohostinnost má v Litvě tradici, nabídka přírodních a kulturních dojmů je nepřeberná. Kdo se s námi vydá, ochutná to všemi smysly." Kromě Litvy a Litevců poznají účastníci výjezdu také krajinu severovýchodního Polska, kde se v dějinách proháněli členové Řádu Německých rytířů, a na zpáteční cestě se zastaví ve Varšavě.

V současnosti je na všech třech akcích plno, ale pokud budete sledovat činnost olomouckých Přátel přírody z klubu Malá liška, dostane se na vás příště. Během roku totiž probíhá spousta aktivit přímo v Olomouci, ale i jinde v Česku. Třeba nadchnou i vás.