Podívat se za humna a zjistit, že tamní lidé nekoušou: Olomoučtí Přátelé přírody odjíždějí už na desáté setkání se svými německými partnery

19.09.2019 18:42

OLOMOUC/METZINGEN - V jihoněmeckém Metzingenu proběhne 24. – 28. září 2019 pětidenní společný česko-německý program zaměřený na poznávání přírody, kultury, historie a současnosti Švábska. A také Čechů a Němců, kteří spolu stráví aktivní volný čas. Z Olomouce se na partnerské setkání se svými kolegy vypraví 19 členů zdejší skupiny Přátel přírody.

Podobná setkávání uskutečňují členové spolků Přátel přírody z Olomouce a Metzingenu od roku 2012 střídavě na obou stranách společných hranic v místech, kde oba partneři působí. Metzingenští tak již několikrát nahlíželi pod pokličku dění na Hané, v Jeseníkách a v Beskydech a Moravané zase poznávali kouzlo Švábska, německého regionu vklíněného mezi Bavorsko, Švýcarsko a Francii. Cílem dlouhodobého partnerství je pomoci odbourávat léty zakořeněné předsudky mezi našimi dvěma národy založené často na nepodložené nevraživosti a učit se spolupracovat v propojené Evropě. Nejedná se ale o žádné teoretické semináře, ale naopak o společné výlety do přírody, exkurze po historických památkách, vaření tradičních regionálních specialit a společné trávení volného času vůbec. Za ta léta si někteří ze členů vybudovali i osobní vazby a těší se na další setkávání, ke kterým vždy přiberou někoho nového.

Tentokrát čeká členy obou skupin, jež jsou součástí celosvětového hnutí „Friends of Nature“ (Přátelé přírody), například výjezd do vulkanické krajiny k Bodamskému jezeru, návštěva skanzenu a workshop pečení švábských koláčů tak, jako kdysi, nebo ekologická exkurze v bývalém vojenském prostoru. Do kraje za Stuttgartem jedou Češi v době vinobraní, a tak ani vinařská tvář Švábska nezůstane stranou.

„Čím jsou naše společné aktivity specifické? Konají se v malých skupinách, například Češi se na místo dopravují minibusem a v místě je bude očekávat dvacítka místních Přátel přírody. Během programu jsme tak hodně v kontaktu,“ říká za olomoucké Přátele přírody předseda Hynek Pečinka.

„Společný program se snažíme zaměřovat tak, aby si účastníci co nejvíce mohli na věci sáhnout a vyzkoušet si je. Aktivity probíhají zážitkovou formou a vůbec nevadí, že někdo neumí česky, nebo naopak německy. Účastníci si mezi sebou vždy pomohou,“ doplňuje za německou stranu koordinátorka Sabine Yildirim.

Spolupráci olomouckých a metzingenských Přátel přírody dlouhodobě podporuje mezivládní Česko-německý fond budoucnosti a statutární město Olomouc. Zváni jsou k ní všichni lidé s otevřeným pohledem na svět ochotní si jednou za rok udělat na partnery necelý týden času. Znalost jazyka sousední země se nevyžaduje.