Olomoučtí Přátelé přírody ochutnali podzimní Švábsko všemi smysly

11.10.2013 09:48

METZINGEN/OLOMOUC - Zrakem, čichem, sluchem, hmatem i chutí - tak objevovali Přátelé přírody z olomouckého klubu Malá liška region Švábsko v jižní části Německa. Co je přivedlo právě sem? Již tři sezóny spolupracují se skupinou Přátel přírody z města Metzingenu, který leží zhruba uprostřed tohoto historického regionu, nyní rozděleného mezi Bavorsko a Bádensko-Württembersko. Během pěti dní od středy 2. října, co spolu Češi a Němci (nebo vlastně Švábové) strávili, poznávali přírodu, města, kulturu, zdejší životní styl a hlavně sebe navzájem. Po společných Velikonocích na Olomoucku to bylo druhé letošní setkání obou skupin. A opět velmi dobře hodnocené zkušenějšími účastníky i nováčky.

Metzingenští Přátelé přírody připravili svým olomouckým kamarádům, kteří tentokrát vzali s sebou i několik zástupců Přátel přírody z Prahy a Liberce, opět směs zážitků. Už jen příjemné prostředí jejich chalupy Falkenberg na svahu nad metzingenskými vinicemi potěšilo znavené cestovatele z Česka, když si tam ve středu navečer mohli po 1.000 kilometrech absolvovaných vlaky a autobusem mohli složit věci i sami sebe. Během prvního večera se na to, kdo vlastně na Falkenberg přijel, přišlo podívat kolem 20 místních Přátel přírody, někteří zvědavě poprvé. Celý následující den, kdy byl v Německu státní svátek - výročí znovusjednocení - proběhl ve Stuttgartu, hlavním městě Bádenska-Württemberska, které leží na dně údolí obklopeného lesy. Téma příroda ve městě je oběma skupinám blízké, takže na rozdíl od běžného zájezdu s cestovkou proběhl čtvrtek v lesích na dohled městu na Stezce červených ponožek a pak došlo i na prohlídku nejznámějších pamětihodností Stuttgartu.

Pátek byl zaměřen na poznávání pravěké historie Švábska. V Muzeu pravěku v Blaubeurenu, pěkném historickém městě plném hrázděných domů, si každý mohl vyzkoušet, jak naši předkové vyráběli dřevěné nože s pazourkovým ostřím a jak lovili oštěpem. Na to navázala procházka přírodou v o okolí městečka. Tím ale den nekončil, večer proběhl workshop, na kterém se pekly moravské a švábské sladké dobroty, zatímco někteří účastníci si vyměňovali zkušenosti, jak fungují Přátelé přírody - na příkladech z Olomouce, Metzingenu a Liberce.

V sobotu obyvatele Falkenbergu překvapilo počasí - na rozdíl od předchozích vcelku slunečných a teplých dní od rána hustě pršelo a původní plány byly ohroženy. Rozhodli se nicméně dát přírodě ještě šanci a vyrazili o něco později přes vinice s dozrávajícím portugalem dolů do Metzingenu. Tam už pršelo jen trochu a původní plán byl změněn na návštěvu vodopádu nad Bad Urachem a majestátní zříceniny Hohen Urach. Na túru vyrazila o poznání menší skupina než v předchozích dnech, ale rozhodně v tom Češi nebyli sami. Nakonec bylo po většinu dne docela pěkné počasí a den jsme zakončili grilováním.

Společných několik dnů docela rychle uteklo, v neděli po závěrečné hostině ještě spolu Přátelé přírody z obou skupin prošli historické centrum Metzingenu a pak už následovala ryze česká část. Tedy odjezd, ale ne přímo domů, nýbrž do bavorského Norimberka, kde pobyli ještě noc a celý den. Norimberk totiž doteď při cestách za metzingenskými kamarády sloužil Čechům jen jako přestupní stanice, ale protože je to jedno z nejkrásnějších německých měst, rozhodli se mu tentokrát věnovat náležitou pozornost. A taky nebyla cesta domů tak vysilující, jako když ji předtím absolvovali zaráz.

Oproti předchozím dvěma návštěvám v Metzingenu a okolí měla tato několik pozitivních zvláštností. Místní Přátelé přírody zajistili na několika místech průvodce - dobrovolníky z jiných skupin Přátel přírody, kteří tak skupinu provedli "od srdce" a ne mechanicky. Velmi dobře hodnotíme i důraz na "něco spolu dělat" a nejen "něco spolu vidět". A zastávka v Norimberku, to byla prostě dobrá volba. Zdá se, že v takto nastaveném kurzu mohou obě partnerské skupiny docela dobře pokračovat.

 

Fotky z akce najdete zde »

Podrobnosti o spolupráci s Naturfreunde Metzingen jsou  zde » 

 

 

 

Názory nováčků z české strany a organizátora z německé strany jsou tu:

Chtěli bych tímto poděkovat Malé lišce za možnost se zúčastnit cesty do Metzingenu a nahlédnout, jak si rozumějí Přátelé přírody dvou zemí. Naturfreunde Metzingen jsou velice příjemní lidé, kteří mají stejné radosti i podobné starosti jako to mají skupiny české, a to jak udržet své skupiny v chodu.
Vybudovali si pěkné zázemí, ve kterém mohou poskytnout přístřeší a zázemí pro své partnery během seminárních a přátelských setkání.

Obě dvě skupiny připravily bohatý program, Naturfreunde Metzingen nás seznámili s tím, jak žili a žiji Švábové. Ukázali nám památky a přírodu, která je obklopuje. Olomoučáci jsou skvělá parta, a pokud bude příležitost, rádi se zapojíme.

Helena a Zděnek Linkovi, Liberec


Tato akce byla podle mě zatím nejintenzivnější. Všichni účastníci byli daleko více otevření, Němci i Češi byli pospolu zcela přirozeně i bez "her a podobných pomůcek". Zvlášť naše skupina z loňského podzimu, která se vždy trochu separovala, byla tentokrát přímo uprostřed dění. Můžu opravdu říct, že se z (ne)známých sousedů v mezidobí stali nejen známí sousedé, ale i přátelé. Myslím, že takto to vidí i zbytek metzingenských Přátel přírody.

Je ale škoda, že z naší strany se společných akcí s vámi účastní stále titíž lidé. Za tím ale vězí složení naší skupiny, kdy jsme celoročně rozděleni do několika sekcí podle zájmu - tedy do "skupin ve skupině" -, a možná i některé další důvody, o nichž nevím. Snad to tak má i být - představte si, kdyby se podobné akce aktivně účastnilo všech našich 185 členů :-)

Rainer "Willy" Wilhelm, předseda Přátel přírody Metzingen

 

Akce se konala za laskavé podpory Česko-německého fondu budoucnosti