Pololetní prázdniny na severním pólu

04.02.2013 23:41

O pololetních prázdninách 1. – 3. února se vydala mládež Malé lišky - klubu přátel přírody z Olomouce daleko na sever. Inspirována geniálním umělcem a badatelem Járou Cimrmanem dobyla polární výprava severní pól, který se na jeden jediný víkend přesunul nedaleko Velké Štáhle u Rýmařova.

V pátek večer proběhly přípravy na expedici – kromě vydatné večeře bylo nutné seznámit se s ostatními polárníky a také s osobností Járy Cimrmana. Během několika her jsme tak nejen zjistili vše potřebné o ostatních účastnících, ale i vytvořili vlastní imaginární osobnosti, složili pár básní a vůbec si zkusili nelehký život divadelního herce.

V sobotu pak začala samotná, dlouho očekávaná výprava. Nenechali jsme se odradit ani tím, že jsme ve vlaku zapomněli míč, a po krátké cestě polárním expresem do nedalekého Rýmařova jsme vyrazili. Po cestě však čekala spousta nástrah a záludností, které bylo nutné vyřešit – náčelník neustále vydával zmatené rozkazy, postupně na nás padala trudomyslnost, driftování se neskutečně táhlo a málem jsme si postřelili učitele. S tím vším si ale pětičlenné polární výpravy účastníků hravě poradily a severní pól byl úspěšně dobyt! Unavení a šťastní jsme se mohli vrátit zpět, kde na nás čekala odměna v podobě guláše a bonusových palačinek. Úspěšnou výpravu jsme zakončili večer společenskými hrami a jinou volnou zábavou.

A jak už to v neděli bývá, zbývalo balení, úklid a hajdy domů! Předtím jsme ale ještě stihli spoustu her, a tak jsme všichni odjížděli s širokým úsměvem na tváři.

Akce Pólo-letní sněhovíkend proběhla v rámci projektu Get up!, který je realizován za podpory Nadace Vodafone Česká republika.  

Fotky z akce najdete zde.

Štěpánka Štrajtová