Povedené dopoledne v přírodě na dosah konečné tramvaje

11.09.2014 19:38

"To jsem vůbec nevěděla, že je tady takhle krásně. A přitom to mám kousek od domu," zaznělo z úst jedné spokojené účastnice poté, co jsme došli k rybníčku. Ale popořadě.

V sobotu 6. září nebyla jen otevřená většina olomouckých historických a technických památek. Konala se i vycházka olomouckých Přátel přírody z klubu Malá liška určená všem velkým i menším fanouškům ryb, rybářů, přírody nadosah města a toulání po okrajových částech našeho krásného města. Rybářskou vycházku uspořádali ve spolupráci s místní pobočkou Českého rybářského svazu. Na srazu na konečné tramvají u neředínského krematoria se sešlo ke třicítce zájemců všech generací. A právě tak to organizátoři Hynek a Šárka zamýšleli.

Po krátkém zahájení se skupina pod vedením Tety Evy dala na pochod ulicí Letců a dále pak Neředínskou, během něhož je Eva zásobovala zajímavostmi z dějin Neředína, který býval ještě před 100 lety samostatnou obcí na předpolí Olomouce. Na konci Neředínské ulice, která míjí několik drobných památek na naše předky, se nachází starobylá hospoda, snad odjakživa zvaná Na Rybníčku. A za ní je rybníček, který snad ani nemá jméno. Než tam ale došli, připomněla Marcela v krátkosti projekt Do přírody ve městě, kterému se nyní klub Malá liška věnuje. Podobně jako trasa starým Neředínem bude vytýčeno přes 15 tras pro nenáročnou turistiku spojenou s poznáváním drobných památek a přírodních zákoutí na okrajích Olomouce, kam lze dojet autobusem či tramvají.

Poté, co účastníci došli k rybníčku, se jich ujal pan Krejčiřík, člen vedení olomouckých rybářů, a poutavě povyprávěl, jaké ryby v olomouckých vodách žijí, kolik je ve městě registrovaných rybářů a že rybařit není jen tak. Hynek a Zdeněk zatím připravili stanoviště s Vodním batohem, s pomocí jehož obsahu si, kdo chtěl, vyzkoušel roli lovce malých vodních živočichů, které se následně snažil určit podle klíčů. Podle měření je voda v rybníčku docela kvalitní, i když na koupání by to nebylo. Mezitím pod vedením Ivoše vzplanul oheň a lidé se dali do opékání špekáčků. Jakmile byly snězeny, hodila se právě zahrádka blízké hospůdky nabízející osvěžení. A tam akce skončila. Účastníci ji hned hodnotili jako velmi povedenou.

Fotky z ní jsou zde.