Přátelé přírody se setkali ve Slovenském krasu

14.09.2011 20:03

Šestičlenná skupina českých Přátel přírody se zúčastnila akce připravené Klubem slovenských turistů u příležitosti závěru kampaně Krajina roku Slovenský kras/Aggtelék Karst, během které po dobu dvou let probíhaly kulturní, vlastivědné a turistické akce společně pro obě strany státních hranic. Prodloužený víkend s letním počasím se konal 8. - 11. září 2011 ve východoslovenské Rožňavě a jejím okolí.

Tamní krasová krajina je opravdu specifická. Náhorní planiny plné suchomilných rostlin doplňují obrovské jeskynní systémy, rázovití lidé, jejich vesničky a městečka, kde se člověk neznající maďarštinu téměř nedomluví. Právě zde se konal sraz příznivců turistiky a gulášová slavnost k ukončení Krajiny roku. To jsme si doplnili vlastním celodenním výletem na Silickou planinu a poznáváním místních zvyků na vlastní kůži.

Co jsme tedy všechno viděli a navštívili? Město Rožňavu s pěkným historickým náměstím, kde jsme několikrát neopomněli vynechat příjemnou kavárničku se zahrádkou. Silickou planinu, náhorní plošinu, kde není ani kapka vody. Jeskyni Domica, Dobšinskou ledovou a několik méně známých (volně přístupných) jeskyní podél turistických tras. Dievčenskou skálu, kde proběhl sraz příznivců Klubu slovenských turistů ze 14 zemí Evropy. Obec Jovice, která připravila kulturní slavnost k ukončení kampaně Krajina roku včetně guláše, tance a zpěvů. Hrad Krásna Hôrka, kde probíhala tradiční mše za poslední hraběnku. Víc se toho za čtyři dny včetně cesty stihnout nedalo.

Nebylo to vůbec špatné, jen nás mohlo z Česka jet o něco více než šest. Za klub Malá liška se účastnili David Mikulka, Zdeněk Šupina, Sabine Yildirim a Hynek Pečinka, dále s námi byli Mirek Prokeš z Prahy a Hanka Plavcová z Pardubic, všichni členové Přátel přírody ČR. 

Odkaz na fotky z akce je zde.