Prázdniny 2020 s Malou liškou

23.06.2020 18:33

AKTUALIZOVÁNO 22.07.2020

Během dvou letních měsíců si tradičně žádnou pauzu nedáváme. Stejně jako loni, předloni a předpředloni... Naši dobrovolní organizátoři připravili příjemný mix akcí pro váš pestrý volný čas, které mají hlubší smysl než jen pobavit. Vydejte se s námi do přírody pěšky nebo na kole, a to ve dne i v noci, na exkurzi za chachary, přijďte na amatérské muzicírování nebo na divadelní představení pod širým nebem, zasoutěžte si na Liškostřeleckém turnaji nebo zrelaxujte podle chuti. Zkrátka si vyberte z našich akcí pro členy i veřejnost a dorazte. Děláme to pro vás rádi! Pozor ale, na některé letní akce je třeba přihlásit se předem!

Čtvrtek 2. července VERNISÁŽ FOTOVÝSTAVY Jízda liščím světem

17.00 | Regionální centrum Olomouc, Jeremenkova 40b

V rámci oslav svého desetiletého výročí zveme všechny své členy, příznivce a veřejnost na výstavu amatérských fotografií z činnosti olomouckých Přátel přírody na téma příroda, cestování, historie a kultura „Jízda liščím světem“.

Vernisáž výstavy proběhne ve čtvrtek 2. 7. 2020 od 17 h. v atriu s kavárnou v přízemí Regionálního centra Olomouc. V rámci vernisáže pokřtíme publikaci Do přírody ve městě za účasti autorů a zástupců statutárního města Olomouce. Hudební doprovod obstará Ozembóch Trio. Výstavu si můžete prohlédnout ve dnech 2. – 24. července 2020.

 

Čtvrtek 9. července MUZICÍROVÁNÍ Makrela s kytarou

od 17.00 | Hostinec Na Hřišti, Slavonín (zastávka busu č. 17, 28 "Slavonín, Dům seniorů")

K létu patří posezení s přáteli na hospodské zahrádce s makrelou nebo něčím podobným v ruce. A pokud to lze ještě doplnit hudbou a zpěvem, je na hezký večer zaděláno! Přijďte za námi, nestyďte se! Zve Hynek Pečinka, hraje a zpívá nejen on, ale třeba i vy - máte-li chuť!

 

Sobota 18. července VÝLET Hanácké Záhoří [retro]

Za historií a kulturou do Dřevohostic a Bystřice pod Hostýnem

7.15 | Olomouc hl. n., vlevo v hale (odjezd vlaku 7.34 směr Přerov)

Letní pěší výlet nás zavede do oblasti Záhoří, poslední hanácké výspy až pod Hostýnskými vrchy. Exkurze s místním patriotem po památkách městyse Dřevohostice a pak ještě po zajímavostech Bystřice pod Hostýnem. Byli jsme tam už v roce 2013, ale rádi se do Záhoří vrátíme v rámci "retro akcí" k našemu letošnímu 10. výročí. V Olomouci budeme zpět v 18.49 hod.

Výlet vedou Helena Polášková a Marta P. Perůtková. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Přihlášení předem nutné! Hlaste se do 15. 7. včetně na helamodra@seznam.cz.

 
 

Sobota - sobota 25. 7. - 1. 8. VÝJEZD Letní toulky Rýchorami

aktivní prázdninový výjezd za domácí turistikou │ Rýchorská bouda u Žacléře

 

Pátek 31. července TURISTIKA K pramenu Moravy - noční pochod při úplňku

Společný odjezd z Olomouce na start trasy: Staré Město - Stříbrnice (bus). Odtud už po svých pak pěšky: Návrší → směr Kralický Sněžník → pramen Moravy → vrchol Králického Sněžníku (1424 m) a pak po česko-polské hranici přes Novou Seninku (bus do Starého Města), nebo opět přes Návrší do Starého Města. Trasa má cca 26 km, https://mapy.cz/s/kozegeheje. Vede Iva Dvořáková. Podrobnosti k trase, odjezdu a příjezdu zde. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Přihlášení předem nutné! Hlaste se do 29. 7. včetně na dvorakova.avi@seznam.cz.

Sobota 8. srpna VÝLET Do Přerova za přírodou a koupáním

8.00 | Olomouc hl. n., vlevo v hale (odjezd vlaku 8.33 směr Přerov)

Že se Přerov mění k lepšímu, poznáme na celodenním výletě spojeném s koupáním. Prohlédneme si staré centrum města se zámkem a zbytky hradeb. Potom se vydáme na 12km okruh Naučné vlastivědné stezky Přerovským luhem kolem řeky Bečvy. Součástí okruhu je Malá a Velká laguna, rezervace Žebračka, park Michalov a ornitologická stanice Ornis, kde je právě výstava o tom, jak a proč ptáčníci ptáky lapali. Čeká nás procházka malebnou přírodou jen kousek od rušných ulic s možným koupáním v přírodě. Návrat do Olomouce kolem 17. hodiny.

Výlet vede Helena Jandová. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Přihlášení předem nutné! Hlaste se do 5. 8. včetně na helenajandova@seznam.cz.

 

Sobota 8. srpna VÝLET Cyklovýlet na Tovačovsko

8.00 | Prostějov, sraz před budovou hlavního nádraží

Pohodový výlet pro nenáročné cyklisty po trase Prostějov hl. nádraží (kam lze přijet vlakem z Olomouce) → kolem Čehovického rybníka → lázně Skalka → za koníčky do Polkovic, kde je krásné posezení, restaurace. Zpět buď přes Tovačov (rybníky) a Dub nad Moravou do Olomouce — celkem asi 45 km, trasa: https://mapy.cz/s/kecusenugu. Varianta: z Polkovic zpět přes Bedihošť do Prostějova (15 km, trasa: https://mapy.cz/s/pebeseguzo) a odtud vlakem do Olomouce. 

Na sraz do Prostějova se dostanete vlakem z Olomouce - odjezd v 7.33 hod., příjezd do PV 7.58 hod. Akce bude končit v odpoledních hodinách - dojezd na kole do Olomouce v 17 hod., nebo z PV vlakem v 17, popř. 18 hod.

Vedou Božena Böhmová a Marcela Hoffmanová. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Přihlášení předem nutné! Hlaste se do 4. 8. včetně na bozena.bohmova@nempv.cz nebo hoffmanovamarcela@seznam.cz (kvůli rezervaci míst uveďte, zda pojedete z OL do PV vlakem).

 

Neděle 9. srpna DIVADLO Láska za koronu

19.00 | Divadlo Tramtárie v prostorách parkánu Uměleckého centra Univerzity Palackého, neboli Konviktu, v rámci festivalu Olomoucké shakespearovské léto

Zájemci o návštěvu představení, které vtipně a s nadhledem reflektuje situaci kolem koronaviru, si sami koupí vstupenky na odkazu níže nebo v infocentru v podloubí olomoucké radnice. Sedadla nejsou číslovaná, takže sraz účastníků v 18.30 před vchodem do Konviktu. Kdo se přihlásí, dejte vědět na e-mail: salavka@seznam.cz. Bližší info a online prodej vstupenek: https://divadlotramtarie.cz/

 

Úterý 11. srpna PRO ČLENY A PŘÍZNIVCE Piknik v parku, Smetanovy sady

17.00 | trávník za hudebním altánem ve Smetanových sadech

Máte nějakou svou oblíbenou buchtu, pomazánku na chuťovky, lehký salát nebo cokoliv jiného, co se hodí jako občerstvení na letní posezení v parku? Přijďte se pochlubit a doneste svou „specialitu“ ochutnat přátelům na již tradiční piknik v trávě přímo v parku! Deky na sezení s sebou. Budeme tu od 17 hodin a uvidíme, jak dlouho vydržíme a kolik vzorků se sejde. Akci vedou Tonka Caleková a Hanka Hulíková.

 

Sobota 15. srpna VÝLET Bo!!! aj chachaři su fajni, Ostrava [retro]

Třetí zastavení v Ostravě, městě, které má mnoho lidí zafixované jako černé. Abychom viděli, jaké má příroda úžasné schopnosti a jak se vypořádala s tou horší částí dobývání uhlí v tomto místě. Bude nás čekat výstup na haldu Ema, výstava Niké Richarda Konkolského a pak ještě něco, co je zatím tajné. A protože závěr patří mistrům, půjdeme podpořit naši známou písničkářku Ashenu na jejím vystoupení na dožínkách v Ostravě–Heřmanicích. 

Ideální by bylo, kdy kdyby se přihlásil někdo s autem, ale jestliže ne, pojedeme vlakem v 6.48 z Olomouce. Výlet vede Lenka Pospíšilová. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Přihlášení předem nutné! Hlaste se do 5. 8. včetně na lenocka@lutin.cz.

 

Sobota 22. srpna PRO ČLENY A PŘÍZNIVCE Liškostřelecký turnaj - VII. ročník, Olomouc

Pro velký úspěch v minulých letech opakujeme oblíbenou sportovně-kulturní akci. Na sedmém ročníku Liškostřeleckého turnaje budeme střílet na body i jen tak - nejen ze vzduchovek, přislíbeny jsou i další zbraně a potřeby. Proběhne i turnaj ve stolním tenisu.Následovat bude posezení s dobrým jídlem a pitím, hudbou i zpěvem. Akce je pouze pro naše členy (resp. po domluvě pro další pozvané), kteří budou informováni e-mailem.

 

Sobota 29. srpna PRO ČLENY A PŘÍZNIVCE Největší hvězdy jsou v Krčmani, Krčmaň

Multižánrový závěr prázdnin na Zapletalově gruntu v Krčmani a v jeho okolí. Co vše lze zažít: koupání v pískovně či v koupališti v Majetíně * Přírodovědná vycházka 1: rezervace Strejčkův lom, U Bílých hlín, Cikánské zmoly * Přírodovědná vycházka 2: les Království s Králem stromů * výlet na hřbitov a Krčmaňský borek * amatérský turnaj v pétanque a dalších sportech * jedli, pili, hodovali, dobrou vůli spolu měli * hudební produkce amatérských i poloprofesionálních umělců z lidu a tak dále, a tak podobně.