Přidali jsme se ke kampani Ukliďme Česko. Ulevili jsme přírodě Tabulového vrchu od odpadků

07.04.2019 17:12

Jako Přátelům přírody nám není lhostejné, jak vypadá životní prostředí, myšleno prostředí pro život lidí, ale i rostlin a živočichů. A protože by si každý měl zamést nejprve před vlastním prahem, než začne „zachraňovat svět“, vyhlásili jsme mezi svými členy výzvu k zapojení do celostátní kampaně Ukliďme Česko!, která připadla na sobotu 6. dubna 2019, a také jsme vybrali z mnoha akcí tu, ke které jsme se hromadně připojili – úklid neředínského rybníčku a okolí.

V den D se Olomouc sice probudila do deštivého rána, ale většina z těch, kteří se nám dopředu nahlásili, přece jen na sraz v 9 hodin na hráz rybníčka dorazila (dva pak došli ještě v průběhu). Na místě jsme doplnili další dobrovolníky z řad veřejnosti, sešli se dospělí, studenti i děti. Někteří viditelně ne poprvé. Po úvodních organizačních pokynech jsme vyfasovali jutové a igelitové pytle, navlékli rukavice a rozešli se. Nejmenší zůstali na březích rybníčka, někdo mířil směrem k neředínskému letišti a my jsme se vydali na Tabulový vrch k heliportu. Poctivě jsme pracovali přes dvě hodiny a našli jsme toho spoustu. Každý z nás dovlekl do kontejneru přistaveného k místu srazu Technickými službami nejméně dva plné pytle plastů, skla, plechovek i zachovalých předmětů, které ale nemají mimo civilizaci co dělat. Ke konci byl kontejner zcela zaplněn a organizátoři spokojení. Prý je toho odpadu rok od roku míň, i když my – nováčci v úklidu tohoto rajónu – jsme se divili nad tím množstvím. Po rozloučení s organizátory jsme se ještě vydali zhodnotit akci do nedaleké stylové Jadrošovy krčmy, která prý nabízí pivo třetího nejlepšího pivovaru na světě. A pak už domů, umýt, zregenerovat a čechrat se pocitem vykonaných dobrých skutků.

Rád bych moc poděkoval těm, kteří se rozhodli připojit a skutečně přišli s námi uklidit kousek Česka. Výlety a zábava v přírodě jsou jedna věc, ale konkrétní pomoc přírodě je něco, čemu bychom se měli podle mě také věnovat. V tomto směru jsem děkoval našim účastníkům osobně na konci akce. „Vždyť to přece máme v názvu, jsme Přátelé přírody,“ odvětila s údivem Helena Piterková, jedna z dobrovolníků naší skupiny. A tohle podobné naladění mě potěšilo dvojnásob.

Hynek Pečinka

Fotky odpadků a jejich úklidu jsou tady.