Prosinec 2018 s Malou liškou

21.11.2018 17:11

Náš prosincový program, na který zveme nejen naše členy, ale i další milé příchozí, nabízí alternativu k předvánočnímu shonu, nutnosti třikrát vysmýčit celý byt, skoupit půlku Šantovky a podupávat v davu punčechtivých Olomoučanů do rytmu stokrát obehraných kapel. Konec roku se dá přece strávit i jinak. Zájezdem k blízkým sousedům, zimní vycházkou do přírody za městem, posezením v potemnělém klubu při hudbě a zpěvu u kytar, výletem vláčkem za adventní atmosférou menších měst či za autentickým folklórem. Pravda, na závěr našeho roku si to podupávání v davu s punčem v ruce na Horním náměstí neodpustíme ani my, ale to je opravdu výjimka. Výjimka, která potvrzuje pravidlo, že strávit prosinec jde i jinak - tišeji, mileji, veseleji, bez stresu. AQť se vám to povede v co největší míře!

 

Víkend 1. a 2. prosince ZAHRANIČÍ Adventní Budapešť (Maďarsko)

Adventní zájezd do hrdé metropole Maďarska za památkami, adventními trhy s místními specialitami a vánoční atmosférou. Čekají nás vánoční trhy zcela ve znamení tradic a folklóru, prohlídka historického města a nejvýznamnějších památek, pečené klobásky, dobré vínko a hřejivá atmosféra nazdobeného města. Jako bonus pro zájemce servírujeme návštěvu ve známých Széchenyiho termálních lázních. Více...

 

 

Čtvrtek 6. prosince PRO ČLENY Plánování akcí na leden - duben 2019

17.30 | Fox club (v prostorách klubu pro seniory), Javoříčská 2

Tradiční plánovací setkání přetvářející nápady našich dobrovolníků do konkrétních termínů a akcí. Tentokrát budeme tvořit náš program na leden - duben 2019. Následovat bude poděkování organizátorům letošních akcí.

 

Sobota 8. prosince TURISTIKA Zimní vycházka k Dubu Přátel přírody

9.15 │ vlevo v hale vlakového nádraží Olomouc hl. n. (odjezd vlaku 9.33 směr Uničov)

V květnu 2012 (!) jsme zasadili v háji u Hromova dubu mezi Černovírem a Chomoutovem svůj „Dub Přátel přírody“. Nyní se půjdeme podívat, jak se mu před Vánocemi daří. Vydáme se netradičně z Hlušovic k dubu a pak podél říčky Oskavy k Chomoutovskému jezeru, kde budeme pozorovat zimující ptáky. Vycházku zakončíme v Pivovaru Chomout (příchod cca 12.30), odkud pak jezdí busy MHD do centra města.

Trasa má asi 8 kilometrů. Vezměte s sebou také nějakou vánoční ozdobu, kterou náš dub zkrášlíme, a krmení pro vodní ptactvo, které neodlétlo.

Akci vede Hynek Pečinka. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 20 Kč

 

 

Úterý 11. prosince HUDEBNÍ VEČER Vzpomínka na Wabiho Daňka

18.00 | Fox club (v prostorách klubu pro seniory), Javoříčská 2 – tram. zastávka Okresní soud

Před rokem po těžké nemoci odešel Stanislav Wabi Daněk, nejvýraznější postava nové vlny trampské písně 70. a 80. let (již) minulého století, jehož písničky jako například Rosa na kolejích nebo Hudsonské šífy zlidověly. Pojďme si v potemnělém pozdně podzimním večeru připomenout Wabiho nejen Listopadové písně jen tak syrově na kytaru bez efektů. Nabídneme k tomu i dobré víno za dobrou cenu.

Hrají a zpívají Hynek Pečinka a Kryštof Richter. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 20 Kč

 

Sobota 15. prosince EXKURZE Za adventní atmosférou Opavy (PŘIHLÁŠENÍ PŘEDEM)

Sraz 7.45 │ vlevo v hale vlakového nádraží Olomouc hl. n. (odjezd vlaku 8.02 směr Ostrava)

Hlavní město naší republiky zná každý. Moravy také, ale Slezska? Opava přitom stojí už stovky let, ovšem málokdo přespolní tam byl. Pojďme to napravit a pojeďme si prohlédnout centrum českého Slezska v době adventu. Kromě slavnostně nazdobeného náměstí o vánočních trzích si po ochutnání punče můžeme prohlédnout nejstarší muzeum v Česku, konkatedrálu Nanebevzetí Panny Marie a jiné kostely, Hlásku, Obecní dům, zrušený historický vedle nového moderního obchodního domu, různé sochy, kašny. Nabízejí se i výstavy o stolování v různých dobách, o vánočních zvycích nebo o legionářích. 
Komu bude zima, má rád kafe a maxi kočky anebo pivo v minipivovaru, na své si určitě také přijde. V Opavě je toho na jeden den dost, vstupy nejsou předražené, a pokud to půjde, domluvíme slevy. Návrat do Olomouce okolo 19. hodiny.

Akci vedou Lenočka a Tomáš Pospíšilovi. Kvůli zajištění míst v RegioJetu je třeba se nejpozději do 9. 12. přihlásit do našeho přihlašovadla. 

 

Neděle 16. prosince EXKURZE Výprava za valašskými Vánocemi

Sraz 7.40 │ vlevo v hale vlakového nádraží Olomouc hl. n. (odjezd vlaku 7.53 směr Žilina)

Za vánočními zvyky a atmosférou dávné vesnice se vypravíme do Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Čeká nás tam pestrý program - jarmark rukodělných výrobků, obchůzka čertovské družiny, vánoční koledování, koncerty a spousta dalšího z lidových svátků v oživených expozicích. Dle aktuálních klimatických podmínek a dohody je možná i návštěva nedaleké Jurkovičovy rozhledny na Karlově kopci. 

Akci vedou Hana Hulíková a Hynek Pečinka, návrat do Olomouce je plánován do 19 hod.

Příspěvek na akci: členové spolku zdarma, hosté 20 Kč. Vstupné do skanzenu a jízdné vlakem si hradí každý zvlášť, na srazu se lze domluvit na společných jízdenkách.

 

Úterý 18. prosince PRO ČLENY A PŘÍZNIVCE Liščí punčování

17.00 | sraz u vánočního stromu na Horním náměstí

Přijďte se s námi pobavit a podpořit nás na veselém setkání u tradičního vánočního punče. Využijte poslední možnost vidět naše členy a příznivce v letošním roce, než nás všechny plně pohltí vánoční svátky a silvestrovské oslavy. Dobrá zábava zaručena!