První výprava Do přírody ve městě letos vedla z Nového Světa na Nové Sady

18.05.2020 15:11

S rozvolňováním opatření proti šíření koronaviru je znát, že lidé nechtějí sedět doma a rádi tráví čas kdekoli jinde, kde to jde. Využili jsme tohoto momentu a pozvali veřejnost na komentovanou vycházku po trase Do přírody ve městě nazvané Objevitelská výprava plná vody. Z Nového Světa na Nové Sady provedla skupinu 20 zájemců o historické a přírodní památky těchto dvou čtvrtí Hanka Hulíková. Vycházka proběhla 14. května odpoledne a trvala nakonec přes tři hodiny.

Během nich výprava prošla expozici motýlů ve Florcentru na ulici Šlechtitelů, kde vycházka začala. Dále pokračovala přes původní novosvětskou náves, dnešní ulici Sudovu, s odbočkou k rybníku Cajnerák směrem k rameni Moravy s umělým ostrovem. Přes most u dětského centra Ostrůvek se výprava dostala na druhý břeh, který už patří k Novým Sadům, a pokračovala podél vody k železnému drážnímu mostu. 

To už se objevitelé přírody ve městě přiblížili k novosadskému kostelu, kde byla připravena exkurse s místním farářem. Po ní zamířili do areálu Kaprodrom a strávili tu příjemnou hodinku s občerstvením v podobě uzených ryb a s pomalu zapadajícím sluncem nad rybníkem. Polní cestou podél železničního náspu došli ještě k rybníku Hamrys a vycházku ukončili u nedaleké povelsko-novosadské kapličky na dnešní Rožňavské ulici. "Hned za barákem máme tak krásně," pochvalovali si při tom. Fotky>