Říjen 2018 s Malou liškou

24.09.2018 16:35

Říjnem začíná poslední čtvrtletí roku. Původ názvu tohoto měsíce je odvozen od jelení říje, která v tomto období probíhá. V Evropě používaný název october je převzat z římského kalendáře, kde byl tento měsíc osmým v pořadí a rok začínal březnem. Letos se počasí s nastupujícím podzimem rapidně změnilo, ale jak říká známé norské přísloví, není špatného počasí, jen špatné oblečení. Vytáhněte tedy ze šatníku teplejší svršky a vyrazte s námi do podzimní přírody - do Železných hor za dalšími Přáteli přírody, za smírčími kříži na česko-moravské pomezí nebo jenom sem na Hanou. Tam všude budeme vnímat podzim všemi smysly. Po úspěšné variantě Posedu, který jsme v září strávili na minigolfovém hřišti, jsme tentokrát zařídili koloběžky v centru Semafor, ale i posezení v závětří hospůdky. A zajímavá bude i kulturní tečka za říjnem - Setkání s knížkou, k němuž si ve Fox clubu uvaříme horký a voňavý čaj. Ten totiž k podzimu také patří.

 

Čtvrtek - neděle 11. - 14. října SPOLUPRÁCE Setkání Přátel přírody "Uprostřed Česka"

Horní Bradlo v Železných horách

Sedmý ročník celostátního srazu členů a příznivců spolku Přátelé přírody z. s., tentokrát tak, aby to nikdo neměl extrémně daleko. Takřka ve středu Česka. Co nás čeká? Bydlení v rekreačním areálu mimo dědinu, turistika pěšky i na kole, zajímavé debaty o tématech, která máme společná, filmové projekce, sportovní hry, vyhřátý vnitřní bazén, setkání se starými přáteli i novými přítelkyněmi, zkrátka čtyřdenní pestrý a aktivní výjezd. V rámci akce proběhne i valná hromada spolku, tj. výroční jednání pověřených zástupců našich skupin a přidružených členů. Více...

 

Úterý 16. října POSED - setkání členů a příznivců olomouckých Přátel přírody

18.00 | Restaurace U Puškaře, Vídeňská 11 v centru města

Říjnové setkání našich členů a příznivců se vzpomínáním, jak bylo na uplynulých akcích, i pozvánkami na ty budoucí proběhne opět v útulné hospůdce. Vstup je volný.

Předtím, od 17.00, mohou zájemci ještě dorazit na dopravní hřiště na spartakiádním stadionu a zajezdit si v Centru Semafor na koloběžkách a dalších jezdítkách. Nutno se ale přihlásit do neděle 14. 10. včetně u Heleny Jandové (helenajandova@seznam.cz)

 

 
Sobota 20. října TURISTIKA Smírčí kříže v okolí Chocně

Sraz 7.00 │ vlevo v hale vlakového nádraží Olomouc hl. n. (odjezd vlaku 7.18 směr Česká Třebová)

Smírčí kříže jsou drobné kamenné památky, stavěly se za středověku v místě, kde se stal hrdelní zločin nebo neštěstí, a v dnešní době jsou už téměř zapomenuty. My se za nimi vypravíme opět po roce, tentokrát na pomezí Čech a Moravy. Dobrodružnou výpravu začneme v Čermné nad Orlicí a budeme pokračovat přes Číčovou a dál lesem. Za celý den ujdeme 15 km cestou necestou. Pozor – po trase nikde nebude možnost občerstvení! Jen v Chocni, a proto celodenní jídlo s sebou! 

Průvodkyní bude Helena Polášková a knížka Smírčí kříže z okolí Chocně od Jaromíra Baboráka. Zpět v Olomouci budeme v 16.44 hod. Příspěvek na akci: členové zdarma, hosté 20 Kč. Jízdné si hradí každý zvlášť, na srazu se lze domluvit na společných jízdenkách.

 

Sobota 27. října TURISTIKA Naučnou stezkou Elišky z Kunštátu

Sraz 8.15 │ vlevo v hale vlakového nádraží Olomouc hl. n. (odjezd vlaku 8.31 směr Senice na Hané)

Poslední říjnovou sobotu se vydáme po stopách Elišky z Kunštátu, která sídlila v polovině 15. století za obcí Senička na hradě Lysově. Na trase dlouhé kolem 11 km nás čeká devět zajímavých zastavení. Kromě pověsti o Elišce se seznámíme s legendou o vzniku pramene jedné ze tří svatých vod na Litovelsku a v Seniččce si prohlédneme unikátní protipovodňovou zídku. 

Průvodcem na trase nám bude Tonka Caleková. S sebou něco na opékání u senické skály a dobrou náladu. Návrat do Olomouce je plánován kolem 16. - 17. hod.
Příspěvek na akci: členové zdarma, hosté 20 Kč. Jízdné si hradí každý zvlášť, na srazu se lze domluvit na společných jízdenkách.

 

Úterý 30. října SETKÁNÍ S KNÍŽKOU Vlastní básně a povídky

18.00 | Fox club (prostory klubu pro seniory), Javoříčská 2 – tram 1,3,4,5,6,7 Okresní soud

Po nějaké době se opět dostane na příspěvky všech, kdo přijdou a budou chtít prozradit ostatním tentokrát ne, co četli, ale co kdy sami napsali. Průvodkyní příjemného posezení u kávy či čaje v teple Fox clubu bude Lenka "Lenočka" Pospíšilová. Nezklamte ji a přijďte s vlastní tvorbou!

Vstup volný.