Říjen 2019 s Malou liškou

23.09.2019 19:57

V říjnu jsme pro širokou olomouckou i přespolní veřejnost připravili pestrý program zaměřený na přírodu, která je na podzim obzvlášť kouzelná, ale i na kulturu - v rámci té se s námi můžete vypravit za kameny upomínajícími na zmizelé Olomoučany a přenést se do bohaté minulosti Velké Británie, z níž nám zbyly ságy a pověsti. Vycházkou za Stolpersteiny v říjnu začínáme a anglosaským Setkáním s knížkou náš program končíme. Mezitím vás čekají pěší výlety i delší turistika a v půlce října 25 našich členů odjíždí na čtyřdenní celostátní Setkání Přátel přírody do středočeské Vlašimi. 

Doufáme, že si k nám v říjnu najdete cestu. Na žádnou z akcí se není třeba hlásit dopředu a všechny jsou otevřené veřejnosti všeho věku. Naše aktivity přinášíme ve spolupráci se statutárním městem Olomouc.

 Program si můžete stáhnout zde. 

 

Úterý 1. října HISTORICKÁ VYCHÁZKA Stolpersteine 

aneb potřetí po stopách zmizelých spoluobčanů

17.00 | sraz před Terezskou bránou na Palachově náměstí v Olomouci

Opět po roce navážeme na dvě vycházky a vyslechneme si osudy několika dalších židovských spoluobčanů, zmizelých za druhé světové války z města. Připomínají je kameny Stolpersteine, které můžeme vidět v dlažbě nejen olomouckých ulic. Tentokrát se zaměříme na ty, co jsou v centru města. Své okružní putování zahájíme u místa, kde stávala v minulosti monumentální židovská synagoga, vypálená nacisty v roce 1939. Několik zastavení ukončíme po 90 minutách v Kateřinské ulici.  

Vycházkou i tématem vás provedou Helena Jandová a Hana Hulíková. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

Sobota 5. října VÝLET Za lelkováním do Babího lomu a ještě kousek dál

6.50 | sraz vlevo v hale vlakového nádraží Olomouc hl. n. (odjezd vlaku 7.06 směr Brno)

Chytáte občas lelky a nevíte, co s tím? Zbavte se jich na našem výletě na Brněnsko v originálním lelkovači pod volně přístupnou rozhlednou v přírodní rezervaci Babí lom. Čeká nás i mohutná kamenná věž Spálená skála, zříceninu hradu Lelekovice a trasu dlouhou kolem 13 km zakončíme v Kuřimi. Návrat do Olomouce je plánován kolem 19.00 hod.

Akci vedou Věra Zatloukalová a Jana Votroubková. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Jízdné si hradí každý sám, na srazu se lze domluvit na společných jízdenkách.

 

 

Sobota 5. října TURISTIKA Pěšky z Hané na Slovácko přes Chřiby

7.15 | sraz vlevo v hale vlakového nádraží Olomouc hl. n. (odjezd vlakem 7.31 do Hulína, přestup na vlak do Kroměříže, odtud bus Zdounky, rozc. Divoky)

Návrat: bus z Buchlovic přes Staré Město, odtud vlakem do Olomouce. Příjezd v 18.50, nebo 20.00 hodin.

Trasa: Ze Zdounek přes turistickou chatu Salaš. Kovová rozhledna tvarem připomíná dvě do sebe zakleslé sedmičky, z nichž každá obsahuje vyhlídkové plošiny s výhledem na Velehrad, Uherské Hradiště a vrcholky Bílých Karpat a Chřibů. Pokračovat budeme přes Břestecké skály a hrad Buchlov do Buchlovic. Délka trasy: 23,5 km (7,5 hod.), převýšení 700 m.

Turistickou akci vede Marta P. Perůtková. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Jízdné si hradí každý sám, na srazu se lze domluvit na společných jízdenkách.

 

Čtvrtek – neděle 10. – 13. října 

SPOLUPRÁCE VIII. Setkání Přátel přírody: V kraji blanických rytířů

Vlašim | Osmý ročník celostátního srazu členů a příznivců spolku Přátelé přírody, z. s.

 

Úterý 15. října POSED Pusťme draky na(d) Olomouc

17.00 | sraz na konečné tramvají 2, 7 „Neředín, krematorium“

Říjnové setkání členů a příznivců olomouckých Přátel přírody bude podzimně tematické. V poli vedle ústředního hřbitova vypustíme nad město draky vlastní výroby či koupě. Pokud s nimi přitom neodletíme, budeme pokračovat v přátelském posezení v blízké restauraci Rigani. 

Všechny milovníky draků zve Tonka Caleková. Vstup volný a zdarma.

 

 

Sobota 19. října TURISTIKA Moravským lesem na Slezskou Hartu

8.40 | sraz vlevo v hale vlakového nádraží Olomouc hl. n. (odjezd vlaku 9.00 směr Krnov)

Z Dětřichova nad Bystřicí se vydáme lesními cestami přes nejvyšší kopec Nízkého Jeseníku, Slunečnou, pod nímž pramení řeka Bystřice, ke břehům přehrady Slezská Harta. Občerstvení až v cíli trasy. Už samotná jízda vlakem do Dětřichova je přírodní zážitek. Zpět do Olomouce pojedeme podle kondice a chuti vlakem z Valšova, nebo busem z Nové Pláně do Valšova a odtud vlakem. Příjezd do 19 hod. Trasa má 20,5 km kopečky; 5:45 chůze; trasa zde.

Turistickou akci vede Hynek Pečinka. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Jízdné si hradí každý sám, na srazu se lze domluvit na společných jízdenkách.

 

Sobota 26. října VÝLET Do kraje Vladimíra Menšíka

6.45 | sraz vlevo v hale vlakového nádraží Olomouc hl. n. (odjezd vlaku 7.06 směr Brno)

Ze zastávky Silůvky vyjdeme na rozhlednu Vladimíra Menšíka v obci Hlína. Budeme pokračovat do Ivančic, kde nás zaujme náměstí s památkovou zónou, bývalá synagoga s židovskou čtvrtí a hřbitov. Můžeme zde navštívit muzeum Alfonse Muchy a Vladimíra Menšíka. Nakonec dojdeme k řece Jihlavě a k rozhledně A. Muchy Réna. Zpět v Olomouci budeme kolem 19.00 hod.

Trasou dlouhou do 12 km vás provedou Jana Votroubková a Věra Zatloukalová. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Jízdné si hradí každý sám, na srazu se lze domluvit na společných jízdenkách.

 

Úterý 29. října SETKÁNÍ S KNÍŽKOU Ságy Britských ostrovů

18.00 | Fox club (v prostorách klubu pro seniory), Javoříčská 2, zastávka tram Okresní soud

Britské ostrovy jsou zemí hrdinů. Vypráví se o nich odnepaměti v mýtech a legendách. Pověsti, z nichž někdy až mrazí, ale neoslavují jen Finna Mac Cumhaila, svatého Patrika a ty druhé, kteří po dnešní Británii chodili za úsvitu dějin. Dozvíme se z nich třeba i to, jak se do Irska dostali kosi.

Do tepla Fox clubu vás zvou Hynek Pečinka a Eva Sommerová. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.