Říjen 2020 s Malou liškou

24.09.2020 21:53

 

Čtvrtek 1. října :: VYCHÁZKA Olomouc, kterou nechceme vidět

aneb každá trasa nemusí být hezká

Sraz 16.30 | konečná tramvají Fibichova

Rozpačitá vycházka zaměřená na to, že máme v Olomouci i docela nepěkná místa, která zůstávají stranou zájmu, ale mělo by se s nimi něco dělat, protože i tam žijí lidé, kteří mají nárok na kvalitní městský prostor. Spravení dojmů na konci trasy v klasické dědinské hospodě jen pár kroků od panelového sídliště.

Z konečné tramvají Fibichova půjdeme po trase Hodolanský most - Zora - kasárna Prokopa Holého u Baumaxu - Nálevkova ulice (Nový Svět) - podél železniční trati - Kojenecký ústav - silniční most na Nových Sadech - restaurace Na Střední.

Trasa: https://mapy.cz/s/parekulege. S výkladem cca 1,5 hodiny.

Akci vede Hynek Pečinka. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

Během nouzového stavu, nejméně do 3. 11. 2020 včetně, jsme nuceni zrušit všechny plánované akce.

 

V náhradním termínu se uskuteční 

 

CESTOVATELSKÝ VEČER Půl roku v Indii

18.00 | Centrum (nejen) pro seniory, Pavelčákova 21

„Od loňského prosince jsem v Indii strávil dohromady šest měsíců, z toho poslední tři kvůli pandemii koronaviru v Himálajích. Za tak krátkou dobu se taková velká země s druhým nejvyšším počtem obyvatel na světě nedá procestovat, natož plně pochopit,“ říká cestovatel Libor Pečinka. Během svého vystoupení se nám pokusí audiovizuální formou předat co nejvíce z toho mála, co se mu podařilo v Indii zažít. Těšit se můžeme na starověké chrámy, náboženské svátky, tradiční kuchyni, indickou svatbu nebo představení jednoho himálajského božstva.

Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

Víkend :: VÝJEZD Podzimní víkend pod Hostýnem

Rusava, osada Pod Gruněm | Aktivní turistický, poznávací a možná i houbařský pobyt. Více…

 

DO PŘÍRODY VE MĚSTĚ Za výhledy na Olomouc 

Vycházka z Bukovan na Svatý Kopeček

Sraz 9.25 | sraz na zastávce Bukovany (bus č. 15, odjezd 9.02 od Hlavního nádraží, nást. F)

Pojďme poznat drobné památky méně známé obce v blízkosti Olomouce – Bukovan – a projít se okolní přírodou. Trasa je velmi nenáročná a potrvá okolo 2,5 hodiny.

Naše putování částečně vede po jedné z tras Do přírody ve městě. Seznámíme se s obcí a jejími zajímavostmi. Po cestě uvidíme moderní kostel, barokní kapličku a několik drobných historických památek. Cíl trasy je na Svatém Kopečku, kde se můžeme občerstvit v některé z místních hospůdek.

Akci vede Marcela Dosedělová. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

KULTURNÍ ÚTERÝ Jazzman Ondřej Havelka

18.00 | Centrum (nejen) pro seniory, Pavelčákova 21

Televizní, filmový a divadelní herec, občasný režisér dokumentárních pořadů a divadelních her, scenárista a – pro dnešní večer hlavně – milovník swingu a zakladatel vlastního bigbandu Melody Makers, zpěvák, stepař a tanečník i milovník golfu. Tím vším je všestranný člověk Ondřej Havelka (* 1954).

U besedy o jazzmanovi Ondřeji Havelkovi a době s jazzem spojené se s vámi ráda potká Eva Sommerová. Připraveny budou i hudební ukázky a odvážní účastníci budou moci překvapit tancem.

Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

VÝLET Podzimní krajinou z Ochozu do Náměště

Sraz 8.00 | bývalé autobusové nádraží u tržnice (odjezd vlastním busem v 8.15)

Turistický pochod začneme v obci Ochoz u Konice, odkud přejdeme k Ochozské kyselce, která je známá již od roku asi 1900. Železito-alkalická voda má blahodárné účinky na léčbu chudokrevnosti, zažívacích potíží, jater, ledvin a třeba i ženských potíží. Od kyselky projdeme Rakovským údolím, kterým protéká potok Pilávka. V Krakovci uvidíme renesanční zámek, kde pobýval i český malíř Josef Mánes. Budeme pokračovat přírodní rezervací - Terezské údolí, které se táhne až do Náměště na Hané, kde naše pěší cesta končí.

Trasa má cca 15 km, https://mapy.cz/s/lumefonada.

V Náměšti na Hané je možnost navštívit zámek (otevřeno do 16 hod.), ochutnat pivo v pivovaru Jadrníček nebo se občerstvit v místní restauraci. Návrat do Olomouce nejpozději do 18 hod.

DOPRAVA VLASTNÍM AUTOBUSEM – PŘIHLÁŠENÍ PŘEDEM NUTNÉ! Hlaste se do 23. 10. včetně na polakova.andrea@seznam.cz. Jízdné celkem 80 Kč.

Akci vede Andrea Poláková. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

EXKURZE Mohelnice – město, kde to žilo už v pravěku

Sraz 8.15 | vlakové nádraží Olomouc hl. n., vlevo v hale (odjezd 8.33 hod Os 3716)

Exkurzi do města Mohelnice zahájíme komentovanou procházkou historickým centrem, kterou zakončíme výstupem na městskou věž. Po sestupu z věže se přesuneme do kaple sv. Anny v kostele T. Becketa k vyřezávanému pohyblivému betlému, se kterým nás seznámí jeho správce. Pro zájemce se nabízí i prohlídka stále expozice Pravěk Mohelnicka v mohelnickém muzeu.

Po občerstvení v místní hospůdce se můžeme na závěr vydat na vycházku kolem říčky Mírovky ke studánce nedaleko od závodiště Mohelnické lomy a zpět do Mohelnice.

Předpokládaný návrat do Olomouce: 17.27 hod.

Akci vede Marie Weinlichová, j. h. a Hana Hulíková. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Jízdné si hradí každý sám, na srazu lze domluvit společnou jízdenku vlakem.