Říjnové Setkání s knížkou bylo dobrodružné, snivé i bouřlivé

04.11.2013 18:31

Po záříjovém Setkání s knížkou, jehož jediným tématem byly podivné příběhy vtělené do knih Bohumila Hrabala (a taktéž jeho nitro), jsme o měsíc později uspořádali literární večer v podobném formátu. V úterý 29. října ale dostalo prostor více autorů, které ale spojovala jedna linka: Byli to dobrodruzi, snílci nebo bouřliváci. Někteří zvládli za život obsáhnout všechny tři charakteristiky, jiní jen jednu, ale zato mistrně. 

V potemělém Fox clubu jsme si v podání Evy Sommerové, Marcely Moser, Radka Hrachovce a Hynka Pečinky připomněli různou formou následující spisovatele, což nám zabralo dvě hodiny. Otvíralo se Eviččinou úvahou o dobrodruzích jako zvláštní sortě lidí, na to navazoval Jack London slovy Hynka a následným promítáním dokumentu mapujícího život tohoto bouřlivého spisovatele. Mořeplavec Cousteau byl údajně docela nevrlý pán, ale dokázal toho hodně - i přiblížit moře obyčejnému člověku, za což ho Eva pochválila.

Radek nás seznámil s Alberto Vojtěchem Fričem, který žil v půli 19. století nejprve v Česku a pak mezi jihoamerickými Indiány. A nenechal si to pro sebe, nýbrž se z toho vypsal. Od Marcely zazněly zajímavosti ze života Jacka Kerouaka, o jeho tulácké a nezkrocené duši. To takový Otakar Batlička, jak podotknul Hynek, sice v mládí chvíli cestoval a něco zažil, ale docela brzo se z něj stal usedlý pražský tramvaják. Holt někdo je dobrodruhem po celý život, který ho nenechá, aby se usadil, a jiný si to odžije docela rychle a pak se zařadí. Těžko říct, co je lepší. Hlavně pro okolí takového jedince.

V plánu byli ještě Eskymo Welzl a Vojtěch Zamarovský, ale pro vyčerpání publika museli zůstat na někdy příště. Snad to jejich veleduchy nemrzelo. Naopak jsme stihli neplánovanou, a proto improvizovanou výstavku utajeného umělce Jirky Oborného, který k tématu přinesl své kresby.

Na listopad je připraven kultovní podvečer o člověku, který měl rád lidi. Přesně tak, představíme vám Antoina de Saint-Exupéryho. Co bychom to jinak byli za Malou lišku, že?!

Fotky z večera jsou zde > a naše knížky na České bibliografické databázi tady >