Romantika i adrenalin v jarním údolí Bílé Opavy

22.05.2019 20:13

V sobotu 18. května si členové a příznivci Malé lišky mohli vybrat hned ze dvou akcí. Turisticky naladěná jedenáctka se sešla na olomouckém autobusovém nádraží, odkud vyrazila busem směr Jeseníky. Hlavním lákadlem jarního výšlapu bylo jarní údolí Bílé Opavy, která pramení v sedle mezi Pradědem a Petrovými kameny, protéká Karlovou Studánkou a po spojení se Střední a Černou Opavou teče do Ostravy, kde se vlévá do Odry.

Naše výprava vyšlápla z parkoviště Hvězda do nejprve do Karlovy Studánky. Někteří členové výpravy se sice dožadovali startovací kávy, spokojili se ale nakonec s lázeňským minerálním pramenem, a tak jsme záhy stoupali po naučné stezce Bílá Opava, díky níž je tato přírodní rezervace zpřístupněna. Přirozené horské lesy v údolí Bílé Opavy byly pro svou zachovalost zařazeny mezi evropsky významné lokality chráněné v rámci soustavy Natura 2000, protože místní typické, tzv. jesenické smrky představují původní, lidskými zásahy neovlivněný horský prales.

Po mnoha mostcích, schodištích a lávkách jsme spíše šplhali, než šli podél nejkrásnější horské bystřiny Jeseníků. Zbytky sněhové pokrývky, po níž jsme místy přecházeli, nám dodávaly adrenalinu. Později jsme zjistili, že kvůli úrazům byla následující den stezka pro turisty uzavřena. Naštěstí jsme se sněhem počítali a byli jsme náležitě vybaveni, potkali jsme ale několik „turistů“ v plátěných teniskách a moc bychom nedali zato, že právě oni se sklouzli z lávek do potoka.

Po náročném výšlapu jsme se občerstvili na Barborce a odskočili si pokochat se výhledem od pradědského vysílače. Praděd je nejvyšší horou Moravy i Slezska, přesně tudy totiž vede zemská hranice. Vzhledem k počtu polských turistů by mohl současně soutěžit o nejpopulárnější horu Polska. Naštěstí se okolí vylidnilo cestou na Švýcárnu, kde jsme u gulášovky a borůvkových knedlíků zjistili, že naše kondička o dost je lepší, než jsme čekali. Času jsme ještě habaděj a usoudili jsme proto, že si původní trasu můžeme o ještě něco protáhnout až na vlak do Koutů na Desnou.

Nakonec jsme tedy unavení, ale spokojení túru ukončili na nádraží v Koutech; celkem jsme během dne urazili 25 km a nastoupali 1144 výškových metrů.

Spokojení účastníci jsou zárukou, že si co nejdříve pořádný turistický výšlap rádi zopakujeme.

Marta P. Perůtková

Výběr z fotek z květnové náročnější turistiky najdete zde