Přátelé přírody z Olomouce: Tři úspěchy našeho roku 2020

21.02.2021 14:58

Rok 2020 byl pro nás naprosto jiný než devět předchozích let. Naše činnost byla (a stále je) ovlivněna pandemií čínského koronaviru. Jeho vinou se zastavil život ve spoustě oblastí, tu spolkovou nevyjímaje. V loňském roce jsme fungovali v podstatě do půlky března, pak chvíli v létě a chvíli na podzim. Od začátku října jsme opět stáli a jen v předvánoční době, kdy vláda povolila uzávěru, jsme stihli uspořádat dva výlety. Přesto nelze říct, že by rok 2020 byl pro nás neúspěšný.

V červenci jsme v prostorách Regionálního centra Olomouc uspořádali výstavu velkoformátových fotografií, mapujících deset let činnosti naší skupiny, a to ze všech oblastí naší široké působností.  Vybrat z tisíců záběrů několik desítek těch nej nebylo vůbec jednoduché, ale s výsledkem jsme nakonec byli spokojeni. Vernisáž výstavy fotek proběhla za účasti zástupců města i hudebního doprovodu a zájemci si expozici mohli prohlížet po dobu tří týdnů.

Na výše uvedené vernisáži jsme zároveň pokřtili brožuru Do přírody ve městě, kterou jsme vydali za finanční podpory statutárního města Olomouc v počtu dvou tisíc výtisků. V brožuře najdou zájemci šestnáct námi popsaných vycházkových tras po okrajových částech Olomouce a jejího  okolí včetně fotografií. Každá z vycházek je na samostatné čtyřstránkové kartě. Brožura je zdarma k mání v městském infocentru a pro velký zájem se plánuje její dotisk.  Bližší informace o historii či přírodních zajímavostech tras najdou zájemci na našem webu prirodaveměstě.cz, který provozujeme již od roku 2014.

Mezinárodní den Přátel přírody jsme se vloni rozhodli oslavit prací. Proto jsme se ve druhé polovině září zapojili do kampaně Ukliďme Česko. Kolem patnácti účastníků akce uklidilo během jedné soboty břehy řeky Moravy v Olomouci v úseku od Nových Sadů na Lazce. Každý z nás nasbíral asi 25 kg odpadků. Naše úsilí bylo odměněno finančním oceněním Mezinárodních Přátel přírody.