Uničov všechny mile překvapil

16.01.2019 15:13

První novoroční exkurze byla naplánována na sobotu 12. ledna, a to do moravského královského města Uničov. Sešli jsme se ve skutečně hojném počtu. Počasí nám přálo, mrazivý leden se nekonal, takže jsme si venkovní výklad mohli užít. 

Exkurze začínala v kostele, kde jsme měli domluvenou prohlídku s uničovským rodákem zapáleným pro historii Uničova. Poté byla domluvena návštěva Šatlavy – muzea vězeňstí a kostela minoritů. K Šatlavě jsme prošli kolem moderní sochy sv. Jana Sarkandra a přes náměsí T. G. Masaryka. Mohu konstatovat, že přítomní při prvním pohledu na náměstí zůstali v šoku. Náměstí je skutečně po rekonstrukci nádherné.

Následovala prohlídka uničovských barokních kašen a hlavního sousoší sv. Jana Nepomuckého s anděly sochaře Jiřího Antonína Heinze. Další uničovskou chloubou je mariánský sloup, na jehož sochařské výzdobě se podílel také J. A. Heinz.

Oběd v Uničově nemohl být nikde jinde než v restaraci At Caesar, jejíž název připomíná setkání našeho císaře Josefa II. a německého krále Fridricha II. v Uničově. Pak už jsme se vydali ulicí Dr. Beneše kolem sochy Josefa II. směrem k parku, pokračovali parkem a po cyklostezce  směrem k Uničovským strojírnám na zastávku vlaku.

Uničov nás velmi mile překvapil. Je vidět, že i v tak malém městě lze strávit příjemně celou sobotu.

Dagmar Fišerová, vedoucí akce

 

Výběr fotek z exkurze do Uničova najdete zde.